Darp, tehdit, çocuk kaçırma… Devlet izliyor, erkek şiddeti sürüyor!

Darp, tehdit, çocuk kaçırma… Devlet izliyor, erkek şiddeti sürüyor!

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar devam ederken, kadına yönelik şiddet de sürüyor. Balıkesir’de M.S.’nin evli olduğu erkek tarafından senelerce maruz bırakıldığı türlü şiddet, boşanma aşamasında M.S.’nin yakınları da dahil olmak üzere tehdit, darp ve çocuk kaçırmaya kadar gitti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Balıkesir’de H.S isimli erkek 12 yıldır evli olduğu M.S’yi sürekli olarak sistematik biçimde psikolojik ve fiziksel şiddete maruz bıraktı. M.S. boşanmak isteyince çocuğu üzerinden defalarca tehditte bulunan H.S., kadının yakınlarını darp etti, ailesiyle birlikte evlerini basarak 11 yaşındaki çocuğu kaçırdı.

Balıkesir’de 2008 yılında evlenen M. S. ile H.S.’nin 2009 yılında bir erkek çocukları dünyaya geldi. H.S. evlilikleri boyunca M.S’yi, sistematik olarak sözlü, psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddete maruz bıraktı. M.S. mart ayında maruz kaldığı şiddetin ardından H.S.’den boşanmaya karar verdi.

ÖLÜM TEHDİDİ: ‘KADINLAR İŞTE BUNUN İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR’

Bu süreçte Kepsut ilçesindeki evinden Balıkesir Merkez’de bulunan ve yakınlarının da yaşadığı apartmana taşınan M.S. iş bularak çalışmaya da başladı. H.S. ise M.S.’nin kendi kontrolünde çocuğu görebileceğini belirtmesine rağmen birden fazla defa M.S.’nin yaşadığı apartmanın önüne alkollü gelerek taşkınlık çıkardı. Bu olayların yaşandığı bir gece H.S.’nin erkek kardeşi G.S., M.S.yi arayarak “Kadınlar Müge Anlı’ya niye çıkıyor? Kadınlar niçin öldürülüyor? Çocuk ya da başka bir şey yüzünden” diyerek tehditlerde bulundu.

UZAKLAŞTIRMA CEZASINI TANIMADI

Tehditlerin ardından M.S. ve yakınları H.S.’den şikâyetçi oldu. Bunun üzerine Balıkesir 1. Aile Mahkemesi H.S.’ye 60 gün uzaklaştırma cezası verdi. Karara rağmen H.S., yanında kimliği belirsiz kişilerce M.S.’nin yaşadığı apartmana gelip tehditlerde bulundu, 11 yaşındaki çocuğu kaçırmaya çalıştı.

BABADAN TEHDİT

Tüm bunlar yaşanırken Balıkesir 2. Aile Mahkemesi’ne velayet talepli boşanma davası açıldı. Bu süreçte H.S.’nin babası K.S. de velayet hakkı olmamasına rağmen çocuğu istediklerini belirterek, M.S. ve yakınlarını tehdit etti.

EV BASTILAR, DARP ETTİLER, ÇOCUK KAÇIRDILAR!

29 Temmuz’da ise M.S. ve yakınlarının şehir dışında olduğunu öğrenen H.S., kardeşi G.S., babası K.S. ve annesi H.S., Balıkesir Merkez’deki apartmanın önüne geldi. M.S.’nin ablası ve yeğeniyle birlikte, 11 yaşındaki çocuğun bulunduğu dairenin kapısını kırarak daireye girenlerden H.S ve G.S.,  M.S.’nin ablası ve yeğenini darp ederek, çocuğu kaçırdı.

POLİS ORTADA YOK

4 kişi henüz apartmanın önündeyken M.S. tarafından kolluk güçlerini arandığı ancak olay esnasında hiçbir kolluk kuvveti gelmediği belirtildi. Olayın ardından M.S.’nin yeğeni ikametin yakınında olan karakola gitti ancak polis konuyla ilgilenmedi. Ardından, olay bittikten sonra bir başka mahallede bulunan kolluk güçleri ikamete geldi. 112’nin aranması üzerine olay yerine ambulans da intikal etti. M.S.’nin ablası ve yeğeni için kolluk güçleri tarafından koruma kararı talep edilse de Aile Mahkemesi tarafından koruma kararı talebi reddedildi.

KAYIPLARA KARIŞTI

Çocuğun velayet sahibi olmayan dedesi tarafından kaçırılma olayının ardından M.S.’nin yakını ve aynı zamanda vekili Avukat Ebru Akkurt tarafından boşanma dosyasında velayeten tedbir kararı talep edildi. Balıkesir 2. Aile Mahkemesi ise tedbir talebini reddederek, “çocuk ile şahsi ilişki tesisi” kararı verdi. Karar doğrultusunda çocuğun teslimi için İcra Dairesi’ne başvuru yapıldı. 6 Ağustos’ta icra müdürü ve kolluk güçleri vasıtası ile Kepsut ilçesinde bulunan, bilinen tüm adreslere gidildi ancak kimseye ulaşılamadı. H.S. şehir dışında olduğunu öne sürerken, çevrede bulunan kişiler ise H.Ö.’nün halen Kepsut ilçesinde olduğunu iddia etti.

‘SIRA O AVUKATA DA GELECEK’

Avukat Ebru Akkurt ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“29 Temmuz’daki olaya ilişkin savcıyla görüştüm. 10 Temmuz tarihinde gerçekleşen uzaklaştırma kararı ihlali için savcılıkça Aile Mahkemesi’ne tedbire aykırı davranış olduğu gerekçesi ile bildirim yapıldı.

H.S. ve G.S.’nin etrafta ‘sıra o avukata geldi’ sözlerini söylediklerini duyuyoruz. Tazyik hapsinin icra edilmesi durumunun bu şahısları caydıracağından çok daha da sertleştireceğini düşünmekteyiz. Kendi çocuğunun yanında, çocuğunun annesini ölüm ile tehdit etmekten çekinmeyen, çocuğunun teyzesi ve yeğenini darp etmenin çocuğun psikolojisine etkisinin ne denli zarar vereceğini umursamayan kimselerin yanında daha 11 yaşında olan çocuğun kalıyor olması endişemizi çok daha artırıyor.

Maalesef ki hukuki sürecin işlemesini beklemek, hem bize hem de 11 yaşındaki çocuğa zarar gelmesini önlemeyecek.”

DAHA FAZLA