Darp edilerek gözaltına alınan Özsüt işçileri hakkında soru önergesi

Darp edilerek gözaltına alınan Özsüt işçileri hakkında soru önergesi

Aylardır maaşları, mesai ücretleri ve ihbar tazminatları ödenmeyen ve direnişe geçen Özsüt işçileri, çalışma arkadaşlarının alacakların ödenmemesi üzerine eylemlerine devam etti. Eyleme polis saldırısı sonucu 22 işçi gözaltına alınmıştı.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

İşlerine son verilmesinin ardından Temmuz ayı başında eyleme geçen işçiler, maaşları ile birlikte mesai ve ihbar tazminatlarının ödeneceği sözü üzerine 17 Temmuz’da eylemlerini sonlandırmıştı. İşten çıkarılan işçilerden ikisinin haklarının verilmemesi üzerine eylemlerine devam etme kararı alan işçiler geçtiğimiz gün Kadıköy Özsüt şubesi önünde eylem yaptı.

Bunnu üzerine yapılan eyleme polisin saldırması sonucu haklarını arayan 22 işçi işkence yapılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçiler gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Bunun üzerine HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm Meclis'e soru önergesi verdi.

Gülüm önergesinde, "Kendilerini doğrudan ilgilendiren ekonomik ve sosyal politika sorunlarına ilişkin toplu eylem hakkı işçilerin en temel hakkıdır. Bu bağlamda toplu eylem hakkı; protesto eylemi olarak da gerçekleşse, toplu sözleşme süreci içinde işverene yönelik de olsa uluslararası normların kabul ettiği demokratik direnme hakkı kapsamında yer almaktadır. Buna rağmen Türkiye’de yapılan en barışçıl protesto eylemlerine dahi tahammül edilmemektedir" dedi.

Gülüm'ün sorduğu sorular şu şekilde:

Haklarını talep eden işçilere güvenlik güçlerince müdahale edilmesinin gerekçesi nedir? İşçilerin barışçıl protesto eylemine müdahale emrini kim tarafından verilmiştir?

Demokratik haklarını kullanarak eylem yapan işçileri gözaltına alıp darp eden kolluk kuvvetlerine mensup kişilerle ilgili herhangi bir yasal işlem yapılacak mıdır?

Kolluk güçlerinin görevi işçilerin haklarını vermeyen işvereni savunmak mıdır?

İlgili firma tarafından gaspedilen işçilerin haklarının verilmesiyle ilgili herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

İşçilerin haklarını gasp eden ilgili firmayla ilgili herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır?

Emeğinin karşılığını alamayan işçilere yapılması gereken ödemeler ne zaman yapılacaktır?