Darbelerin asker muhaliflerinden 12 Eylül açıklaması: 'Ne askeri darbe ne sivil dikta!’

Darbelerin asker muhaliflerinden 12 Eylül açıklaması: 'Ne askeri darbe ne sivil dikta!’

12 Eylül askeri faşist darbesinin 20. yıl dönümünde Kadıköy iki ayrı basın açıklamasına sahne oldu. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) üyelerinin açıklamasında “Askeri darbeyi de sivil diktayı da lanetliyoruz” mesajı dikkat çekti.

Tilbe Akan

Binlerce kişinin gözaltına alınması ve tutuklanması, onlarcasının da idamına neden olan 12 Eylül askeri faşist darbesiyle hesaplaşma halen Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri olmayı sürdürüyor. 12 Eylül’e ilişkin bugün İstanbul Kadıköy’de iki ayrı basın açıklaması düzenlendi. 

Darbelere karşı çıkan eski askerlerin bir araya gelerek oluşturdukları Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) üyeleri Kadıköy İskele Meydanı’ndaki basın açıklamasıyla hem faşist darbeyi hem de bugün AKP iktidarı tarafından hayata geçirilen uygulamalara tepki gösterdi. 

'12 EYLÜL'LE HESAPLAŞILMADIĞI İÇİN SİVİL DARBE GELDİ'

ADAM-DER Başkan Yardımcısı Süreyya Çakıroğlu tarafından okunan, “Askeri darbeyi de sivil diktayı da lanetliyoruz” başlıklı basın açıklamasında, faşist darbe lanetlendi. Açıklamada, “Üzüntüyle hatırlatıyoruz ki, ülkemiz 40 yıl önce emperyalizmin patronunu ve yerli patronları güldürmek için darbe yapan generallerin bıraktığı anayasa ve 600 dolayında yasa ile yönetilmektedir. Darbelerle ciddi anlamda hesaplaşılmadığı için ülkemiz nihayet 15/16 Temmuz askeri darbe girişimine ve 20 Temmuz sivil darbesine maruz kalmıştır” ifadeleri kullanıldı. Bugün Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin askıda olduğuna, gelişigüzel tutuklamalara ve işkenceye dikkat çekilen açıklamada, “Geçmiş darbelerden farklı olarak sivil darbe döneminde Türkiye’miz ne yazık ki sınırlarımız dışında da savaşların içindedir” denildi. 

Kadıköy’deki bir diğer basın açıklaması ise 12 Eylül’cülerin hedef aldığı en önemli örgütlerden olan DİSK tarafından düzenlendi. “40 yıldır 12 Eylül” sloganıyla düzenlenen açıklamada, emekçiler için darbe koşullarının sürdüğüne dikkat çekildi. Eyleme katılanlar “Özelleştirmeler sürüyor”, Ücretler eriyor”, “Sendikalaşma engelleniyor” dövizleri taşıdı.