Darbe girişiminden sonra Guaido'nun söylediği 5 yalan

Darbe girişiminden sonra Guaido'nun söylediği 5 yalan

Venezuela'da kendini başkan ilan eden ABD destekli sağcı Juan Guaido, darbe girişimi başarısızlığa uğradıktan sonra kamuoyuna bir çok yalan söyledi.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Venezuela'da seçilmiş Nicolas Maduro hükümetine karşı ABD desteğiyle kendini başkan ilan eden sağcı Juan Guaido bir grup askerle kalkıştığı darbe girişimi başarısızlığa uğradıktan sonra kamuoyuna bir çok yalan söyledi.

1- "Rejimin FANB'ın (Bolivarcı Ulusal Silahlı Güçler) kendi yanlarında olduğunu söylemesi tamamen bir yalan."

Guaido'nun bu sözleri, Savunma Bakanı Vladimir Padrino López tarafından, FANB'ın komuta kademesi ile birlikte yapılan açıklamayla birlikte boşa düştü. FANB darbe girişimine karşı Maduro'ya, anayasaya ve vatana bağlı olduğunu açıkladı.

2- "Maduro silahlı güçlerden destek görmedi, Miraflores'e yapılan çağrıya kimse uymadı."

Guadio'nun söylediği bu yalan da, PSUV Genel Sekreteri (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) Diosdado Cabello'nun yaptığı çağrıdan sonra ortaya çıktı. Bolivarcı hükümet destekçisi halk, sabah saatlerinde Cabello'nun çağrısından sonra başkanı korumak için başkanlık sarayı Miraflores'e akın etti. 

3- "Uluslararası kamuoyuna beni destekledikleri için teşekkür ederim."

Guaido'yu yalnızca ABD ve ABD'nin Latin Amerika'daki aşırı sağcı müttefikleri destekledi. 

4- "Bunun darbe olmasına olanak yok, benim olanı almaya geliyorum."

Guaido'nun başlattığı darbe girişimine yalnızca küçük bir grup asker katıldı. Bu grup da, Bolivarcı askerler tarafından bastırıldı. Daha sonra askerlerin bir kısmı da, kandırıldıklarını açıkladı.

5- "Venezuela bugün barışçıl bir isyan gerçekleştirmiştir."

Başkent Caracas'taki La Carlota Hava Üssü'nde başlayan darbe girişiminde askerlerin halka silah sıktığı görüntüler ortaya çıktı. 

 

Kaynak: Telesur