Danıştay'ın kabul ettiği Ayasofya kararını AYM iki yıl önce reddetmiş!

Danıştay'ın kabul ettiği Ayasofya kararını AYM iki yıl önce reddetmiş!

Ayasofya'nın müze yapılmasına ilişkin kararnamenin iptali için Danıştay'a başvuran İsmail Kandemir'in, 2018 yılında aynı gerekçe ile Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddedildiği ortaya çıktı.

Ayasofya'nın müze yapılmasına ilişkin kararnamenin iptali için Danıştay'a başvuran ve nihayetinde Danıştay tarafından geçen günlerde Ayasofya'nın müze olma kararının iptalini sağlayan İsmail Kandemir'in, 2018 yılında aynı gerekçe ile Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun reddedildiği ortaya çıktı.

Danıştay 10. Dairesi'nin kararnamenin iptali kararına konu olan davayı açan Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Başkanı İsmail Kandemir, 2018 yılında Ayasofya'nın yılda bir gün namaz için açılması isteminin kabul edilmemesi üzerine AYM'ye "din ve vicdan hürriyetinin ihlali" gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuru, AYM tarafından "kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi.

AYM'nin 13 Eylül 2018 tarihinde verdiği kararda, din özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki iddialar bakımından ihlale neden olduğu iddia edilen kamusal işlemin dernek adına başvuran kişiyi etkilemediği gerekçesiyle kabul edilemezlik hükmü açıklandı.