Danıştay'ın eski binası yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkıldı

Danıştay'ın eski binası yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkıldı

Ankara'da Doğan Tekeli ve Sami Sisa tasarımı Danıştay Binası bugün yıkıldı.

Ankara'da Doğan Tekeli ve Sami Sisa tasarımı Danıştay Binası bugün yıkıldı.

Arkitera'dan Bahar Bayhan'ın haberine göre, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yaptığı açıklamaya göre, Tekeli-Sisa tarafından tasarlanan Danıştay Binası, yürütmeyi durdurma kararına rağmen bugün yıkıldı.

1969-1978 yıllarında yarışmayla yapılan Danıştay Binası'nın yıkılmasını engellemek için Mimarlar Odası Ankara Şubesi uzun süredir çaba sarf ediyordu. 3 yıl önce Eskişehir yolu üzerinde inşa edilen yeni binaya taşınan Danıştay'ın Kızılay'daki eski binasının kültür varlığı olarak tescil edilmesi için koruma kuruluna başvuran ancak talep reddedilince konuyu yargıya taşıyan mimarlar, yıkımın durdurulması için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkartmıştı. Ancak mahkeme kararına rağmen bugün yapının yıkımı başladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden Tezcan Karakuş Candan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Bugün bir kez daha mahkeme kararı çiğnendi, Danıştay binasının yıkılmaması için açtığımız tescil davasında 11. İdare Mahkemesi, telafisi imkânsız zararlar doğuracağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurmuştu. Mahkeme kararı çiğnenerek, yapılan yıkım için gerekli suç duyurularında bulunacağız. Ülkemizde, kentimizde artık hukuku yıkıyorlar. Cumhuriyet dönemi mimarilerini yok ediyorlar. Danıştay binası da Cumhuriyet dönemi mimarisine aittir. Mimari projesi Doğan Tekeli ve Sami Sisa'ya aittir. Kentimiz kaybediyor, kentlimiz kaybediyor; hem hukuk, hem de geleceğimiz kaybediliyor?

Yıkım esnasında, yürütmeyi durdurma kararını, yetkililere avukatlarımız aracılığıyla elden ilettik. Yıkımı durdurmaları gerekirken, devam edildi. Mahkeme kararını iletmemize rağmen, mahkeme kararı görmezden gelindi. Yetkili kişilerce ilgili tutanağı yıkım alanında tutuldu. Hukuk tanımayan kişiler hakkında gerekli mercilere suç duyurularında bulunacağız. Danıştay binasının böyle alelacele yıkımı, üstüne basarak söylüyoruz, yıkımı durduran mahkeme kararına rağmen yıkımını asla kabul etmiyoruz. Sorumlular, bunun hesabını yargı önünde verecekler."

 

DAHA FAZLA