Danimarka, IŞİD'lilerin vatandaşlığını iptal edecek

Danimarka, IŞİD'lilerin vatandaşlığını iptal edecek

Danimarka parlamentosu, Irak ve Suriye’de savaşan IŞİD militanlarının vatandaşlıklarının iptal edilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Danimarka'da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti tarafından sunulan önergeye geçen haftaki oturumda parlamentoda grubu bulunan partilerin büyük çoğunluğu destek verdi. Kimlerin vatandaşlığının geri alınacağına Göçmenler ve Uyum Bakanlığı’nın karar vereceği bildiriliyor. Yeni yasaya göre Danimarka vatandaşlığını kaybeden kişilere e-vatandaşlık yoluyla e-posta gönderilerek, vatandaşlıktan atıldıkları ve karar itiraz edebilmeleri için dört haftalık süreleri bulunduğu bildirilecek. İki yıl süreyle geçerli olacak yasa 2021 yılında yeniden ele alınacak.

EN AZ 158 KİŞİ IŞİD'E KATILDI

Danimarka istihbarat servisi, en az 158 kişinin IŞİD saflarında savaşmak için ülkeden ayrıldığı, bunların üçte birinin çatışmalarda öldüğünün sanıldığına işaret ediyor. Halen IŞİD saflarında 36 kişinin bulunduğu belirtilirken bunlardan 10 kişinin sadece Danimarka’da oturma iznine sahip oldukları ve bu izinlerinin iptal edildiği kaydediliyor.