Damat, soru önergesine cevap değil 'link' lütfetti!

Damat, soru önergesine cevap değil 'link' lütfetti!

CHP'li Bulut “Başkanlık sistemiyle birlikte parlamentonun denetim yetkisi tırpanlandı, milletvekillerinin elinde tek denetim aracı olan soru önergeleri kaldı. Bizler halk adına denetleme görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak soru önergelerimiz büyük oranda yanıtlanmıyor, yanıtlananlar da gayriciddi. Bakan Albayrak, kibrinden Meclis’in seçilmiş milletvekillerine cevap vermeye bile tenezzül etmiyor" dedi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un devletin kiraladığı binalara ilişkin verdiği soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, web sitesi linki atarak cevap verdi.  Bulut, “Albayrak, kibrinden Meclis’in seçilmiş milletvekillerine cevap vermeye bile tenezzül etmiyor. Bu Meclis’e saygısızlıktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, devletin kiraladığı binalara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Meclis içtüzüğüne göre 15 gün içinde soru önergesini yanıtlaması gereken Albayrak, yaklaşık 4 ay sonra Bulut’un önergesine cevap verdi. Albayrak, önergedeki hususlara ilişkin bakanlığa bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün web sitesi linkini yanıt olarak gönderdi.

‘ALAY EDİYORLAR’

Soru önergesine gelen web sitesi yanıtına tepki gösteren Bulut ise “Başkanlık sistemiyle birlikte parlamentonun denetim yetkisi tırpanlandı, milletvekillerinin elinde tek denetim aracı olan soru önergeleri kaldı. Bizler halk adına denetleme görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak soru önergelerimiz büyük oranda yanıtlanmıyor, yanıtlananlar da gayriciddi. Bakan Albayrak, kibrinden Meclis’in seçilmiş milletvekillerine cevap vermeye bile tenezzül etmiyor. Gönderdiği yanıtla Gazi Meclis’le, milletvekilliğiyle alay ediyor. Bu en hafif tabiriyle Meclis’e, Meclis’in iradesine saygısızlıktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yasamanın daha güçlü olacağını savunuyorlardı. Yasamaya en ufak saygı bile göstermiyorlar. Bizler seçilmiş milletvekilleriyiz, onlar atanmış bakanlar. Meclis’in iradesini yok sayan bu kabul edilemez tutuma iktidar-muhalefet bütün milletvekilleri tepki göstermelidir. Başta AKP ve MHP vekilleri olmak üzere halkın temsil edildiği Meclis’in itibarını korumalıdır. Albayrak’ın Meclis’i, milletvekillerini yok sayan bu tutumunu kınıyorum” dedi. 

‘DEVLET, YANDAŞLARDAN BİNA KİRALIYOR’

CHP’li Bulut, önergesinde AKP hükümetleri 17 yılda ülkenin geleceğini betona gömdüğünü, konut, yol, köprü, şehir hastanesi, tünel, AVM gibi devasa yatırımların inşaatlarının Saray’a yakın müteahhitlere ihale ettiğini, , yandaş şirketlerin kriz nedeniyle satamadığı binaların kamu tarafından kiralandığını, kamunun bu şekilde iki defa zarara uğratıldığını kaydetmişti. CHP’li Bulut, kiralanan binaların kimlere ait olduğunu sormuştu.

İşte Albayrak’ın cevap vermediği o sorular:

-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere kamu tarafından hangi binalar kiralanmıştır?

-Binalar hangi şirketlerden kiralanmıştır? Bu binalara bütçeden ne kadar kira aktarılmaktadır?

-Tapu Kadastro’nun ve İller Bankası’nın yeni binaya ihtiyacı var mıdır? Eğer varsa İller Bankası’nın tarihi binası neden yıkılmıştır?

-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanı başındaki eski garajların üzerinde yükselen bloklar kamu tarafından kiralanmış mıdır?

-Söz konusu binalar hangi şirkete aittir? Şirket sahibinin partinizle herhangi bir bağı var mıdır?

DAMADIN YASA SÜREDE CEVAPLAMA ORANI: 0,83

Bir süre önce CHP Genel Merkezi tarafından, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi imzasıyla yasama raporu yayımlanmıştı. Raporda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a 2019’da sunulan 478 soru önergesinin yalnızca yüzde 0,83’ü olan 4 tanesini yasal süresinde cevaplandırdığı belirtilmişti.