Damat, Davos'ta coştu: 'Merkez Bankası, Fed kadar bağımsızdır'

Damat, Davos'ta coştu: 'Merkez Bankası, Fed kadar bağımsızdır'

Albayrak, forumda yaptığı konuşmada TCMB'nin, ABD Merkez Bankası Fed kadar bağımsız olduğunu iddia etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın, Fed kadar bağımsız olduğunu öne sürdü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İsviçre’nin başkenti Davos'taki 50. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen "Küresel büyüme gündemini şekillendirme" başlıklı oturuma katıldı. Avrupa Birliği'nde (AB) kamu borcunun milli gelire oranının yaklaşık yüzde 90 seviyesinde olduğunu, bu oranın Türkiye'de ise yüzde 32'lerde olduğunu iddia eden Albayrak, Türkiye'nin AB'nin Maastricht Kriterleri'nde belirlenen değerleri yerine getirdiğini anlattı.

Türkiye'de özel sektörün özellikle son 25 yılda ihracat kapasitesini çok rekabetçi hale getirdiğini vurgulayan Albayrak, Türkiye'de bankacılık sektörünün oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.

‘KUR İSTİKRARI SAĞLANDI’

Türkiye'de özellikle son bir yılda kur istikrarı sağlandığını ve ihracat performansının iyileştiğini öne süren Albayrak, ekonominin cari fazla verdiğini anlattı.

Özel sektörün daha rekabetçi olması için uygun koşullar sağlamaya çalıştıklarını belirten Albayrak, "Hükümet, son 16 yılda altyapı, ulaşım, telekomünikasyon ve enerji alanına dev yatırımlar yaptı" dedi.

‘MERKEZ BANKASI FED KADAR BAĞIMSIZ’

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) ABD Merkez Bankası Fed kadar bağımsız olduğunu iddia eden Albayrak, "Merkez Bankası'nın tek sorumluluğu fiyat istikrarını sağlamak değildir. Merkez Bankası aynı zamanda finansal istikrarı da sağlamalıdır. Çünkü gelişmekte olan ekonomilerin büyümeye, istihdamı ve yatırımları artırmaya ihtiyacı vardır" yorumunu yaptı.