Damat cephesinden sert çıkış: 'Bu operasyonu kim adına çektiniz?'

Damat cephesinden sert çıkış: 'Bu operasyonu kim adına çektiniz?'

TCMB'nin faiz kararı üzerine eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a desteğiyle bilinen Yeni Şafak gazetesi, "Bu operasyonu kim adına çektiniz?" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'a yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 17'den 19 seviyesine çıkarmasının ardından karara isyan etti.

Dün "Faizi kim istiyor?" manşetiyle faiz lobisini işaret ederek Merkez'e 'faiz artır' baskısı yapan yandaş Yeni Şafak gazetesi, bugün de TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın fotoğrafının yanına "Bu operasyonu kim adına çektiniz?" başlığını manşetine çekti. Manşetin alt başlıklarında ise "Yatırım ve istihdama büyük darbe", "Gelişmiş ülkeler faizi sıfırlıyor" ifadeleri kullanıldı.

'İZAH EDİLEMEYEN BİR FAİZ ARTIŞI'

Yeni Şafak'ın haberinde "Piyasa beklentisinin bile üzerinde yapılan 200 baz puanlık müdahale, ekonomik gerekçelerle izah edilemeyen bir faiz artışı oldu. Merkez Bankası’nın Türkiye’nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kim veya kimler adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor. Üretim, yatırım ve istihdamın önünde en büyük engel olan, ekonominin çarklarını yavaşlatan yüksek faizin tek kazananı, maalesef faiz lobileri oldu. Paradan para kazanan, piyasalarda 'vur-kaç'cı olarak da tanımlanan ve ağırlıklı olarak Londra merkezli olan sıcak para sahipleri, ülkelere girmek için yüksek kazanç kolluyor" ifadelerine yer verildi.

MÜSİAD BAŞKANI NE DEDİ?

Haberde, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan'ın "Başta gıda ve emtia olmak üzere küresel piyasalardan kaynaklanan fiyat artışlarının Merkez Bankası'nın etki alanının dışında kalması sebebiyle, enflasyonla mücadelenin yalnızca politika faizi enstrümanı ile sürdürülmesinin yeterli olmayacağı kanaatindeyiz" görüşlerine de yer verildi.

YANDAŞLARIN ALBAYRAK İDDİASI

İktidar medyası ve Saray'da ekonomi politikaları konusunda bir süredir gerilim yaşandığı biliniyor. Berat Albayrak'ın görevden el çektirilmesiyle Sabah ve Yeni Şafak gibi Albayrak cephesine yakın gazeteler, Türkiye'nin pandemi döneminde büyüdüğünü ve ekonomik zarara girmediğini savunarak bunu da Albayrak'ın dönemindeki uygulamalar nedeniyle olduğunu iddia ediyor.