Damadı böyle akladılar: 766 telefon görüşmesi 'sempati' sayıldı!

Damadı böyle akladılar: 766 telefon görüşmesi 'sempati' sayıldı!

Bülent Arınç’ın 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklandıktan 3 gün sonra tahliye edilen damadı Ekrem Yeter’in beraat etmesine ilişkin kararın gerekçesinde 'FETÖ’nün 5 tepe yöneticisiyle 766 kez telefon irtibatının bulunması 'sempati boyutunda' sayıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç’ın 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklandıktan 3 gün sonra tahliye edilen damadı Ekrem Yeter’in beraat etmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.

Mahkeme, Yeter’in Bank Asya’ya para yatırmasını, 'FETÖ’nün 5 tepe yöneticisiyle 766 kez telefon irtibatının bulunmasını, evinde Fethullah Gülen’in kitaplarının bulunmasını, FETÖ iltisaklı dernekte yöneticilik yapmasını “örgüte sempati boyutunu aşmadı” diyerek suç saymadı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin açıkladığı kararda, 'FETÖ' davalarında sanıklara ceza çıkmasına gerekçe olarak gösterilen hususlar, Arınç’ın damadı Ekrem Yeter için adeta suç olmaktan çıkarıldı. Kararda, Yeter’in Gülen’in çağrısından sonra Bank Asya’daki hesabına yatırdığı 41 bin liranın “cüzi bir miktar” öne sürülerek “Darbeden 1 hafta sonrasına kadar yasal faaliyetine devam eden bankadaki rutin hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım olarak değerlendirilemeyeceği” iddia edildi.

'SEMPATİ BOYUTUNDA' KALMIŞ

Mahkeme, Yeter’in 'FETÖ' iltisaklı Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu’nda (USAF) yöneticilik yapmasını ise “dernek yöneticiliğinin sempati ve iltisak boyutunu aşan, örgüt üyesi olduğunu ispat etmeye yeterli örgütsel faaliyetler kapsamında değerlendirilemez” diyerek akladı.

Yeter’in 'FETÖ’nün tepe yöneticileriyle 766 telefon irtibatı bulunmasını ise “Sanığın tepe yönetimdeki kişilerden (Fethullah Gülen’in doktoru) Tuncay Delibaşı ile iletişimini meslektaş olmaları ve iş gereği yaptığı” gerekçesiyle suç saymayan mahkeme, diğer 4 tepe yöneticisiyle olan telefon irtibatlarını ise “görüşme içeriği, görüşme sonrası yapılan örgütsel bir faaliyet tespit edilemediği, içeriği tespit edilemeyen HTS kayıtlarının tek başına mahkûmiyete yeterli delil kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle suç olarak görmedi.

“Şüpheden sanık yararlanır” denilen kararda, “Sanığın 17-25 Aralık 2013 öncesi dönemi kapsayan eylemlerinin örgüt üyeliği için gerekli olan süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik taşımadığı ve sempati boyutunda kaldığı”, bu nedenle delil yetersizliğinden beraatına hükmedildiği belirtildi.

DİĞER MAHKEMEDE SUÇ SAYILDI

Gerekçenin çıktığı saatlerde, Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise eski polis Y.M’ye örgütün tepe yöneticisi ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapis cezası vermesi dikkat çekti.