Cumhuriyetçi Senatör Graham: Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını isteyeceğiz

Cumhuriyetçi Senatör Graham: Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını isteyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik düzenlemeyi planladığı operasyona ‘felaket olur’ değerlendirmesi yapan Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham “Türkiye’ye Suriye’ye girerse yaptırım uygulayıp NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacağız” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine harekâtına yeşil ışık yakması, harekât bölgesinden asker çekme kararı alması ve IŞİD’li tutukluların sorumluluğunu da Ankara’ya bırakması kendi partisi içinden tepki çekti. Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’ın en önemli destekçilerinden biri olan kıdemli Senatör Lindsey Graham, Suriye konusundaki son gelişmelere bayrak açtı.

Fox News’a konuşan Graham, “Bu, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına yol açacaktır, tüm bunların en büyük kazananı İranlılar olacaktır ve bu çok kötü” kötü. Graham, Trump’ın kararını ‘öngörüsüz ve sorumsuz’ diye niteledi; Senato’ya kararın gözden geçirilmesi çağrısı yapan bir karar tasarısı hazırlayacağını açıkladı.

‘NATO ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISI YAPACAĞIZ’

Graham Twitter’dan yaptığı açıklamadaysa, Demokrat senatör Chris Van Hollen ile görüştüğünü ve ‘Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna girmesi durumunda Demokratlarla ortak bir yaptırım tasarısını getireceklerini’ söyledi. Graham, ‘Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını isteyeceklerini’ de açıkladı.

Graham, şu açıklamayı yaptı: “Biraz önce Senatör Chris Van Hollen ile Suriye’deki durumu konuştum. Suriye’yi istila etmesi halinde Türkiye’ye partiler üstü yaptırımlar getireceğiz ve IŞİD halifeliğinin yıkılmasında ABD’ye yardım eden Kürt güçlerine saldırmaları durumunda da, NATO üyeliklerinin askıya alınması çağrısı yapacağız. Türkiye’ye karşı yaptırımların veto edilmemesini umuyor ve bekliyoruz.”

Graham gün içinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada da, Trump’ın kararının ayrıntılarını henüz tam olarak bilmediğini ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla bir telefon görüşmesi yapmaya hazırlandığını belirtip, “Eğer basındaki haberler doğruysa, bir felaket geliyor” demişti. Graham, bu kararın olası sonuçlarını ‘IŞİD’in geri dönüşü, Kürtlerin Esad ve İran’la ittifak kurması, Türkiye’nin ABD Kongresi’yle ilişkilerini yerle bir etmesi, Kürtleri terk etmesi nedeniyle ABD’nin onurunu lekelemesi’ olarak sıralamıştı.