Cumhuriyet Vakfı yönetiminden açıklama: 'Sendikasızlaştırma' iddialarına yanıt yok

Cumhuriyet Vakfı yönetiminden açıklama: 'Sendikasızlaştırma' iddialarına yanıt yok

Cumhuriyet Gazetesi'nden istifa eden Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un kendisine ¨sendika üyesi gazetecileri istifa etmeye zorlaması¨ yönünde istekte bulunduğunu söyledi.

İleri Haber

Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un kendisine ¨sendika üyesi gazetecileri istifa etmeye zorlaması¨ yönünde istekte bulunduğunu söyledi.

Küçükkaya, açıklamasında ¨Gelinen noktada ‘ya çalışma arkadaşların istifa edecekler ya da sen genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın’ çizgisine geldi“ ifadelerini kullandı.

Aykut Küçükkaya'nın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

 

CUMHURİYET ÇALIŞANLARINDAN ÇAĞRI

Küçükkaya'nın açıklamasının ardından yaklaşık 100 Cumhuriyet çalışanının imzasıyla, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerine bir çağrı yapıldı. Küçükkaya'nın istifasının kabul edilmemesi istenen çağrı metninde ayrıca Cumhuriyet'in kuruluş, ana sözleşme ve değerlerine yakışmayan sendikasızlaştırma girişim ve baskılarına son verilmesi talep edildi.

CUMHURİYET'TEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Vakfı yönetimi de yaşananlara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

1- TGS’nin başlattığı Toplu Sözleşme görüşmesi, bugün saat:11.00’de Cumhuriyet gazetesinde başlamıştır.

2-  Bu yasal süreç devam edecektir. Cumhuriyet yönetimi sendikal faaliyetlere karşı değildir. Sendika, uzun yıllardır Cumhuriyet gazetesinde örgütlüdür.

3- 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, gazetelerin genel yayın yönetmenleri işverenin temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu yasal hüküm nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın TGS üyeliğinden ayrılması, bu süreçte yasa gereğidir.

4- Bu yasal durum karşısında Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın sendikadan istifa etmek yerine gazetedeki görevinden istifa etmesi tamamen şahsi kararıdır.

5- Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın istifasının yürürlüğe konması konusu 2 Ağustos 2021 Pazartesi gününe kadar bekletilecektir.

ASIL SORULARA CEVAP YOK

Vakıf yönetiminin yaptığı açıklamada gazete içerisinde asıl yaşananlara dair bir bilgi verilmedi. Edinilen bilgiye göre, Vakıf  Ankara ve İstanbul'da, gazete çalışanlarını sendikadan istifaya zorladı. Bunun üzerine çok sayıda çalışan sendikadan istifa etmek zorunda kaldı.

Vakıf yönetiminin ayrıca Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin baltalanması ve hukuken engellenmesi için girişimlerini devam ettirdiği öğrenildi.