Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Zehra Özdilek mahkemeye çıktı

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Zehra Özdilek mahkemeye çıktı

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek , “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçunu işlediği iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek hakkında, daha önce defalarca basında yer alan gizli bir tanığın adını haberde açık yazdığı gerekçesiyle “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçunu işlediği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Özdilek ve gazetenin avukatı Buket Yazıcı katıldı. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcileri ve gazeteciler izledi.

'SAVUNMA DEĞİL, AÇIKLAMA YAPACAĞIM'

Kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanının “Savunmana başlayabilirsin” sözlerine Özdilek, “Suçlu olduğumu düşünmüyorum. Savunma değil açıklama yapacağım” şeklinde yanıt verdi. Mahkeme başkanı ise “Kelime oyununa girme” dedi.

2015’ten bu yana Cumhuriyet’te çalıştığını belirten Özdilek, “Hak ihlalleri haberi yapıyorum. Haberimde bir öğretmenin yaşadıklarını yazdım. Bu gizli tanık B.E’nin ifadesiyle cezaevine giren bir öğretmenin haberiydi. Suç işlediğimi düşünmüyorum. Bu haber basın özgürlüğü kapsamında halkın haber alma hakkında sahip çıkmak için yapılmıştır. Ayrıca haberde gizli tanığın ismi öğretmenin ifadelerinde geçmiştir. Bu kısım ise tırnak içerisine alınarak belirtilmiştir. Beraatımı talep ediyorum” ifadelerini kullandı. 

‘KAMU DAVASI AÇILMAZ’

Usule ilişkin beyanda bulunan avukat Buket Yazıcı, “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın ilk önce “kovuşturmaya gerek yoktur” denilerek kapatıldığını ve bu kararın kendilerine tebliğ edilmediğini söyledi. Daha sonra aynı delillerle Özdilek hakkında iddianame düzenlendiğini aktaran Yazıcı, “Kovuşturmaya yer yok kararı üzerine hâkimlik kararı yokken kamu davası açılamaz” dedi. Ayrıca Yazıcı, Basın Kanunu’ndaki 4 aylık hak düşürücü sürenin aşılmasından sonra açıldığını belirtti ve davanın düşürülmesini talep etti.

Mahkeme heyeti Yazıcı’nın taleplerini reddederek esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. Duruşma 14 Nisan’a ertelendi. 

DAHA FAZLA