Cumhuriyet davasında cezası onanan gazetecilerden açıklama

Cumhuriyet davasında cezası onanan gazetecilerden açıklama

Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan ve cezaları onanan 8 ismin avukatları sürece ilişkin bilgi verdi. Gazetecilerin her an cezaevine girmesi bekleniyor.

Cumhuriyet gazetesi davasında aldıkları cezalar istinaf mahkemesince onanan eski yazar ve yöneticiler İstanbul Barosu’nda açıklama yaptı.

İstinaf Mahkemesi'nin onadığı, Cumhuriyet Gazetesi eski yönetici ve yazarları hakkındaki mahkumiyet kararlarının UYAP'a yüklenmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında sürece ilişkin bilgi verildi.

Açıklamaya hapse girmesi beklenen gazetecilerden; Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Emre İper, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör'ün yanı sıra avukatları Duygu Yarsuvat, Bahri Belen, Fikret İlkiz, Tora Pekin, Abbas Yalçın, cezası 5 yılın üstünde olan Yargıtay'a başvuran Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Orhan Erinç ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, TİP Milletvekili Barış Atay katıldı.

Toplantıda, davanın avukatları itiraz sürecinin işletilmemesine tepki gösterdi. Yargılanan avukatMustafa Kemal Güngör," Bize içeride size dışarıda kolay gelsin. Hoşça kalın!" dedi.

Avukatlar tarafından yapılan açıklamalarda, infazın her an başlayabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Yaptığımız bireysel başvurular 2 yılı aşkın süredir ele alınmadı. AYM ya da AİHM, Anayasa ve AİHS'ni gözeten bir karar vermiş olsalardı bugün burada olmayabilirdik. Gazetecilik faaliyetiyle 3 terör örgütüne birden yardım edildiğine karar verildi. Bağımsız gazeteciliğe, doğru haberciliğe duyulan öfkenin bir sonucu olarak verilen cezalarda alt sınırdan uzaklaşıldı; 3 yıldan 8 yıla varan cezalara hükmedildi. Arkadaşlarımızın olmayan bir suçtan tekrar hapse girecek olmaları Türkiye'deki dehşet verici tablonun önemli bir ayrıntısı sadece. Oysaki özgür haber, özgür bilgi, özgür yorum demokratik toplumun olmazsa olmazı."

'BEN ETS'U TUR'U ARADIM DİYE YARGILANDIM. ETS TUR'UN SAHİBİ NASIL BAKAN OLDU?'

Yeniden hapse girecek karikatürist Musa Öz ise "Ben 40 yıllık karikatüristim, bir özür bekliyorum" derken, "Korku iklimi yaratmak icin bizi cezaevine attıklarını herkes biliyor. Üst mahkeme savunmalarımızı almadan kararı onadı" şeklinde konuştu. Kart, şöyle sordu:

"Yaşadıklarımızda gazete yönetiminin de payı var, bu herkesin bildiği sır. Ben tatil organizasyonu için ETS Tur'u aradım ve bununla yargılandım, o zaman ETS Tur'un sahibi nasıl Turizm Bakanı oldu?"

'HUKUKU KATLEDEN BİR DAVA'

34 yıllık bir avukat olduğunu belirten Mustafa Kemal Güngör de "Hukuku katleden bir davayla karşı karşıyayız. Bu siyasi bir dava, topluma korku salmak istiyorlar. Bizi yargılayanlar, yargılatanlar bize isnat edilen suçları kimin işlediğini biliyorlar. Bu hukuki değil, siyasi bir dava. Diğer basına ve gazetecilere, toplumun diğer muhalif kesimlerine gözdağı veriliyor. Kimse yazmasın kimse eleştirmesin diyorlar. Bunlar yapılırsa da yargı hemen devreye giriyor." dedi. Güngör, "Nuri Bilge Ceylan'ın dediği gibi "Yalnız ve güzel ülkem için üzülüyorum" diye ekledi.

 

 

DAHA FAZLA