Cumhurbaşkanlığı’nın basın kartı verdiği gazetecilerin sadece dörtte 1’i kadın!

Cumhurbaşkanlığı’nın basın kartı verdiği gazetecilerin sadece dörtte 1’i kadın!

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesini yanıtlayan Fuat Oktay, sarı basın kartı sahibi gazetecilerin sadece yüzde 25’inin kadın olduğunu söyledi.

İzel Sezer - @izelsezer

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Oktay, Tanrıkulu’ya verdiği yanıtta 2020 yılı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı'nın sarı basın kartı verdiği 15 bin 148 kişi olduğunu açıkladı.

Sezgin Tanrıkulu, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu üç soruyu yöneltti:

- 2020 yılı itibarıyla sarı basın kartı sahibi kaç kişi vardır?

- Sürekli sarı basın kartı taşıyan kişi sayısı kaçtır? Kadın erkek olarak sarı basın kartı dağılımı nedir?

- Sarı basın kartı aldıktan sonra 18 yıl basın kartı taşıyan ve meslekte 20 yılı geride bırakanlara sürekli basın kartı alma hakkı yönetmelikle düzenlenmiştir. Günümüz sosyal ve ekonomik şartlarında 5-10 yıl gibi süreler oldukça yüksek bekleme süresidir. Fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere istisnasız sürekli basın kartı verilebilmesi için bir çalışma düşünülmekte midir?

KART SAHİPLERİNİN SADECE YÜZDE 25’İ KADIN

2020 yılı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından sarı basın kartı verilen 15 bin 148 kişi olduğunu söyleyen Oktay, kart sahiplerinin yüzde 75’inin erkek ve yüzde 25’inin kadın olduğunu açıkladı.

Oktay, fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere istisnasız sürekli basın kartı verilebilmesi için bir çalışmanın düşünülüp düşünülmediği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.