'Cumhurbaşkanlığı'nın 621 milyon liralık yardımı hangi belediyelere' sorusu yanıtsız kaldı

'Cumhurbaşkanlığı'nın 621 milyon liralık yardımı hangi belediyelere' sorusu yanıtsız kaldı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2019 yılı Faaliyet Raporu’nda bazı belediyelere 621 milyon liralık yardım yapıldığı açıklanırken hangi belediyelere ve projelere yardım yapıldığı sorusu yanıtlanmadı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2019 yılı Faaliyet Raporu açıklandı. Raporda belediyelere 621 milyon lira yardım yapıldığının açıklanmasının ardından milletvekilleri TBMM’de Cumhurbaşkanlığı’na soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından hangi belediyelere yardım yapıldığının sorulduğu soru önergesi yanıtsız kalırken Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay “Cumhurbaşkanımızın böyle bir yetkisi var” demekle yetindi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı’na ayrılan 883.4 milyon liralık bütçe ödeneğinin 621.1 milyon lirasının “belediyeler yardım” adı altında harcandığının ortaya çıktığını ancak hangi belediyelere yardım yapıldığının belirtilmediğini ifade ederken Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay’a “Kaç belediyenin yararlandığını, kaç belediyenin yardım için başvurduğunu, yardım alanların isimleri ve aldıkları tutarları” sordu.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de belediyelerin yaptığı bu harcamaların hangi projeler için kullanıldığının açıklanmasını isterken “Belediyelere bu paranın verilmesinin gerekçesi nedir?” sorusunu sordu.

‘CUMHURBAŞKANI YETKİLİDİR’

Milletvekillerinin sorularını yanıtlamayan Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay “cumhurbaşkanının yetkisi olduğu” yazılı yasa ve buna dayanarak çıkarılan genelgeyi hatırlatmakla yetindi. Oktay ilgili açıklamada “5779 sayılı İl Özel idarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 6’ ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırımın nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” hükmü yer almaktadır” dedi.