Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Rusya'yla ikinci ortak devriyenin yarın yapılması planlanmakta

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Rusya'yla ikinci ortak devriyenin yarın yapılması planlanmakta

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında 22 Ekim tarihli Soçi mutabakatı çerçevesinde Rusya ile ikinci ortak devriyenin yarın gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Kalın'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

Barış Pınarı Harekatı önemini hala koruyor. Suriye'de gerek siyasi sürecin ilerletilmesi, gerek Anayasa Komisyonu'nun çalışması, seçimlerin yapılması noktasında önümüzde yapılacak çok şey var. Barış Pınarı Harekatı, kuzey Suriye'de terör devleti kurmayı hedefleyen amaçları ortadan kaldırmıştır. Ama teyakkuz halimiz devam etmektedir. Zira teröristlerin hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini biliyoruz, Suriye üzerine oynanan oyunları biliyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunu ifade etmiştir.

Adalet Bakanlığımız uzayan davaların hızlandırılması, vatandaşın yargıya olan güvenin arttırılması noktasında hazırladıkları taslağı kabinede paylaştılar. Milli Savunma Bakanlığımızın sunumları oldu. Dışişleri Bakanımızın da Barış Pınarı Harekatı ve sonrasıyla ilgili bir sunumu oldu. Barış Pınarı Harekatı sadece bizim ve bölgemizi değil dünya siyasetini ilgilendirmesi hasebiyle önemini koruyor.

Sınırda özellikle güneyde YPG terör örgütünün çıkmayı reddettiği bölgede zaman zaman saldırıların olduğunu biliyoruz. Bugün de bir şehidimiz var. El yapımı patlayıcının patlatılması sonucunda bir uzman şehidimiz şehit oldu. Kendisine rahmet ve hepimize baş sağlığı diliyorum.

'MÜLTECİ SORUNU SADECE TÜRKİYE'NİN SORUNU DEĞİL'

Terör örgütüyle mücadelemiz devam edecek. Barış Pınarı Harekatı'nın ikinci hedefi mültecilerin gönüllü olarak evlerine dönmesiyle ilgili. Çalışmalar önem arzediyor. Bunun detayları üzerinde çalışıyorlar. Nitekim sayın Cumhurbaşkanımız BM Sekreteri ile yaptığı görüşmede bu konuyu tekrar gündeme getirdi. Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değil, DEAŞ'la mücadele sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Türkiye'ye dönük eleştirileri dile getiren ülkelerin külfet paylaşımına  dair ne yapacaklarını anlatmaları isabetli olur.

'İKİNCİ DEVRİYENİN YARIN YAPILMASI PLANLANIYOR'

Bildiğiniz gibi 22 Ekim tarihli Soçi anlaşması çerçevesinde 1 Kasım'da gerçekleşti. Bu süreç içerisinde PYD/YPG paçavrasına rastlamadık. Olumsuz bir tespit yapılmadı. İkinci devriyenin yarın yapılması planlanmakta. 

Ziyaretin olup olmayacağına dair değerlendirmemiz devam ediyor. Bu ziyarette amacımız Washington'a gitmek değil, somut neticeler elde edilmesidir. Ziyaretin sebebi de, amacı da budur. Eğer bu hedefe ulaşabileceğimize dair tereddütlerimiz izole olmazsa bu ziyaretin gerçekleşmemesi mümkündür. Bu konudaki kararını birkaç gün içinde verecektir. Ancak bu Cumhurbaşkanımızın isteği değildir, Trump davet etmiştir.

EYT AKP'NİN GÜNDEMİNDE DEĞİL

 Af bugün gündeme gelmedi. Başka bir bağlamda bunu değerlendirebilirler ama bugünkü sunumda yok. EYT de bugün gündeme gelmedi. 

'ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI ŞAHSİ GÖRÜŞÜDÜR'

Bülent Bey'in açıklamaları şahsi görüşleridir. KHK'lar bir zorunluluktu. Durup dururken gündeme alınmış bir şey değildi. 251 insanımızı şehit eden bir terör örgütüne karşı hiçbir şey yapmayalım, elbette hiçbir devlet diyemez. Süreç içerisinde KHK'lar çerçevesinde görevinden uzaklaştırılan, mağdur olanlar için komisyonlar kurulmuştur. Burada her bir vakanın nevi şahsına münhasır olduğunu akılda tutmak gerek. Bir faciadır dediğinizde, 15 Temmuz faciasını gölgeleyen bir tutum gibi algılanır.