Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi: GSS ve BAĞ-KUR borcu olan  vatandaşlar ücretsiz ilaç alamayacak

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi: GSS ve BAĞ-KUR borcu olan vatandaşlar ücretsiz ilaç alamayacak

Cumhurbaşkanı kararnamesi ile çiftçi ve esnaf 2021 sonuna kadar devlet ve üniversite hastanelerinde muayene olabilecek ancak eczaneye gittiklerinde ücretsiz ilaç alamayacak.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcu olanların sağlık hizmetine ulaşamamasına dönük tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı değişiklikler içeren bir kararname yayımladı. Kararnameye göre borcunu ödeyemeyen milyonlarca esnaf ve çiftçi yıl sonuna kadar Devlet Üniversitesi hastanelerinde ve Devlet hastanelerinde muayene olabiecek fakat borcu olduğu için eczaneden ilaç alamayack.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Av. Cavit Arı, “İlaç konusu bir an evvel çözülmeli” diyerek duruma tepki gösterdi. Özellikle pandemi döneminde alınan bu kararın ciddi sorun yaratacağını ifade etti.

'ESNAF VE ÇİFTÇİ CAN ÇEKİŞİYOR'

Pandemi döneminde esnaf ve çiftçinin kan ağladığını ifade eden Arı, “NACE kodu verilmiş bulunan 1521 esnaf grubumuz var. Ancak ne acıdır ki sadece bu esnaf gruplarından 133 meslek grubuna devlet tarafından destek verilebilmekte. O da gelir kaybı adı altında 3 ay süreyle 1000 TL’lik destek. Esnaf ve çiftçimiz bu şekilde can çekişirken bugünlerde başka bir sorunla yine karşı karşıya kalmış durumda. O da iki ay süreyle prim borcu olan esnafımız ve çiftçimiz üçüncü aya geçtiği takdirde eczaneden ilaç alamamakta” dedi.

Pandemi sürecinde esnaf ve çiftçinin borçlarını ödemekte zaten zorlandığını belirten  Arı, “Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanına, Ticaret Bakanına ve Sağlık Bakanına duyurmak istiyorum. Bakın esnafımız ve çiftçimiz primini zaten zor ödemekte. İki ay gecikmiş borcu olanın eczaneden ilaç alamadığı bu uygulamaya bir an evvel son verilmeli, en azından bu korona sürecinde esnafımız, çiftçimiz ve vatandaşımız prim borcu da olsa eczaneden ilaç alabilmeli diyorum” diye belirtti.