Erdoğan bir yıldır iş yapamayan esnafa 3-5 bin liralık desteği 'müjde' olarak sundu!

Erdoğan bir yıldır iş yapamayan esnafa 3-5 bin liralık desteği 'müjde' olarak sundu!

Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, ikiye ayırdıkları esnafa verecekleri 3-5 bin liralık desteği ''müjde'' olarak sundu. Çiftçiler için ise 2021 alım fiyatlarını açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 saatlik kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Esnafı iki gruba ayırarak 3 bin ve 5 bin liralık olmak üzere tek seferlik hibeler verileceğini açıklayan Erdoğan, bir seneden uzun süredir zararda olan esnafa verilecek olan bu tek seferlik hibeyi ''müjde'' olarak sundu.

Büyük şirketler için de ''nefes kredisi'' adı altında kredi verileceğini duyuran Erdoğan'ın açıklamasından başlıklar şöyle: 

"İşlerine ara vermek zorunda kalan esnafımıza iki grup olmak üzere hibede bulunacağız.

Bu iki gruptan ilkinde kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisleri, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere tek seferlik 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak.

İkinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisat, hırdavat, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabı, konfeksiyon, zücaciye, tuhafiye ve kurs işletmeleri yer alacaktır.

Lokantalar, pastaneler, dondurma, berber, taksici, minibüsçü, otobüsçü, pazarcılar da bu gruba dahildir. Bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz.

İki ayrı grup 1 milyon 384 binde fazla esnafa karşılıksız olarak veriyoruz. Tüccar, sanayici, büyük şirketler için de nefes kredisi adı altında kolaylık sağlayacak yeni adım atıyoruz. Detayları Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanacak destek programlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

2021 ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

"Patates ve soğanı üreticilerimizden alarak ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Çeltiği de Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarına dahil ettik. Bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı anlaşılmaktadır. Hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası veya tarım kredi kooperatiflerine borçları ertelenecektir.

Belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sert ekmekli buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı 1750 lira, kırmızı mercimekte ton başına 5 bin lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir.

Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlayacaktır. Açıkladığımız fiyatlar referans fiyat olacaktır. Aynı şekilde kabul edilecektir.

Çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum; 752 milyon tonun üzerinden çay alımı yaparak toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleştirdik. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir.

DAHA FAZLA