Cumhur İttifakı’nda ‘Sayıştay’ çatlağı: 'İlk adım için küçük ama anlamlı bir direniş'

Cumhur İttifakı’nda ‘Sayıştay’ çatlağı: 'İlk adım için küçük ama anlamlı bir direniş'

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan Sayıştay seçimlerinden çıkan sonuçlarda, Cumhur İttifakı içerisinden gelen itirazlar dikkat çekti. 

İleri Haber

Sayıştay Başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Metin Yener ile Sayıştay 6. Daire üyesi Mehmet Aksoy'un aday olduğu seçimlere yalnızca Cumhur İttifakı üyeleri oy kullandı. Oyların sayımında, Metin Yener 255, Mehmet Aksoy 4 oy alırken, 1 boş ve 10 geçersiz oy kullanıldı. 

CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Sayıştay’a “Saray’ın kayyum ataması”na karşı 15 üyenin aldığı tavrı “küçük ama anlamlı bir direniş” olarak nitelendirerek, “Biz bu kayyum atamasına alet olmayacağız dedik. Hatta Tasnif Kurulundan çıkan arkadaşlarımızı da vermedik. Kabinlere girildi. 10 boş, 1 geçersiz, 4 diğer aday olmak üzere AKP ve MHP dışında milletvekilinin oy vermediği yerde 15 tane, ilk adım için küçük ama anlamlı bir direniş, haykırış ve itiraz çıktı. Bakın, ‘Belki bir tek benimdir’ deyip boş oy atan, ‘Belki tek başınayım ama benim de vicdanım bu kadarına el vermez. Sayıştay’a girmemiş adamı oraya atamayalım’ diyen o boş oyu, o geçersiz oyu atan ‘tekim’ sanan vekilim, en az 15 kişi olduklarını gördü. Bu çok önemli bir vicdan hareketidir. Bazı sevaplar çok günahı örter, bundan sonraki süreçte belki 15'ler 75, belki 100 kişisiniz siz, belki bu mafyatik ilişkilerden rahatsız olan onlar, yüzler bu Türkiye'nin kurtuluşunu öne çekebilirler.” dedi. 

‘SARAY TARAFINDAN KAYYUM ATANIYOR’ 

Özel, görev süresi dolan sayıştay başkanının “muhalefete koz verdiği” kabülüyle değiştirileceğinin konuşulduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Sayıştay’ın yapmış olduğu denetim raporlarının Meclis’e intikali yeterince detaylı, net ve şeffaf değildi ama yine de o raporlardan dünya kadar bilgi çıkıyor; mesela, işte, 3 tane, 4 tane, 5 tane maaş alan bürokratlar çıkıyor, gündem oluyor, tartışılıyor. Sayıştay Başkanının muhalefete koz verdiği kabulüyle değiştirileceği konuşulmuştu. Şimdi Sayıştay başkanlığı için birazdan yapılacak oylamada 2 aday var ama AKP Grubu Metin Yener'in seçileceğini sağır sultana duyurdu. Metin Yener, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü; hiç Sayıştay geçmişi yok, kurumun kültüründen gelmiyor, kurumun geleneklerini bilmiyor, Sayıştay mantığıyla yetişmiş, yetiştirilmiş birisi değil ama deyim yerindeyse saray tarafından bugün Sayıştaya kayyum atanıyor.”