Cumhur ittifakında ‘fişleme yasası’ depremi: AKP Saray’da acil toplandı, MHP ise AKP’yi suçladı

Cumhur ittifakında ‘fişleme yasası’ depremi: AKP Saray’da acil toplandı, MHP ise AKP’yi suçladı

Dün, 'fişleme yasası'nın muhalefet oylarıyla reddedilmesinin ardından AKP acil toplandı, MHP ise AKP'ye kızgın...

İleri Haber

Dün Meclis’te muhalefet oylarıyla reddedilen ‘fişleme’ teklifi, Saray ittifakında çalkantıya yol açtı. Dün gece Saray’da acil olarak toplanan AKP üst yönetimi, teklifi tekrar Meclis’e getirmek için yollar ararken, MHP’de ise “AKP’liler teklif görüşmelerini gerektiği kadar önemsemedi” görüşünün dillendirildiği öğrenildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, önceki gün daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen, muhalefet ve hukukçular tarafından ‘fişleme yasası’ olarak adlandırılan, kamu görevine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini yeniden gündemine almıştı. Dün Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) önergesiyle Genel Kurul’da yapılan oylama ile teklifin Genel Kurul’da oylanması muhalefet oylarıyla reddedildi.

BÜYÜK ORTAK ACİL TOPLANDI

Bu gelişme Saray ittifakında ‘şok’ etkisi yaratırken, AKP’li Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Meclis Başkanlık Divanı’na gece geç saatlerde acil toplantı çağrısı yaptı. Saray’da acil yapılan parti toplantısında teklifin bir iç tüzük maddesine dayandırılarak yeniden Genel Kurul’a getirilmesinin yollarının arandığı öğrenildi.

YÖNETİM YENİDEN AÇIKLANDI

Bugün AKP’nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) açıklandı. Dün gece yapılan toplantıyla belirlendiği öne sürülen yeni yönetim daha önce duyurulmuştu. Bu uygulama akıllarda soru işareti yarattı.

KÜÇÜK ORTAK KIZGIN

İttifakın küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) ise teklifin geçmemesi, büyük ortak AKP’ye karşı öfke yarattı. MHP’liler, kendileri için çok önemli olduğunu düşündükleri ‘fişleme’ yasasıyla ilgili “AKP’liler teklif görüşmelerini gerektiği kadar önemsemedi” görüşünü dillendirildiği kulislerde konuşulanlar arasında.

SARAY’DA BULUNAN YOL ‘ELEKTRONİK OYLAMA MI?’

Öte yandan bugün konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. TBMM Başkanı Şentop, dün yapılan oylamaya itiraz olduğunu ve elektronik oylamanın yapılması gerektiğini öne sürdü. Şentop, şunları söyledi:

"İşaretle oylamak diye bir oylama usulu var. İşaretle oylama genel olarak meclisin farklı hükümler olmazsa genel olarak kullandığı oylamadır. Tam olarak sayı hesabı da yok. Çoğunluk ne taraftadır onunla karar verilir. Başkanla katip üyeler birlikte sayarlar, hangisinin çok olduğunu diyor. Bir katip üye yanlışlık var, sayı yok yeter sayısı dediği zaman elektronik oylamaya geçilmesi lazım. Bu oylamada da sistemde fark var. Açık oylama kimin ne oy verdiğinin belli olduğu oylamadır. İşari oylamada ise sayı ve kim olduğunu tespit etmek zor olduğu için."