Cumhuriyet davasında mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına direndi!

Cumhuriyet davasında mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına direndi!

Cumhuriyet Gazetesi davası Yargıtay kararından sonra İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanlarının yeniden yargılandıkları davada, mahkeme 12 sanık hakkında Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Mahkeme, sanık Ahmet Kadri Gürsel hakkında ise beraat kararı verdi.

Cumhuriyet Gazetesi davası Yargıtay kararından sonra İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişinin takip ettiği duruşmaya Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör ve avukatları katıldı. 

Duruşmada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği hapis cezalarına ilişkin kararında direnmesini talep etti.

MAHKEME BOZMA KARARINA DİRENDİ

Mahkeme de savcının mütaalasına uyarak, 12 sanık hakkında Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Mahkeme, sanık Ahmet Kadri Gürsel hakkında ise beraat kararı verdi.

İDDİANAME

Yargıtay, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Ahmet Şık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını bozarak Şık dışındaki sanıklar için beraat talebinde bulunmuştu.

Daire, Ahmet Şık hakkında ise “terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla verilen mahkûmiyet kararını bozup Şık’ın “örgüt propagandası” suçundan yargılanmasına hükmetmişti.

Yerel mahkeme “örgüte yardım” suçlamasıyla Akın Atalay 7 yıl 13 ay 15 gün, Orhan Erinç’e 6 yıl 3 ay, Bülent Utku’ya 4 yıl 6 ay, Murat Sabuncu’ya 7 yıl 6 ay, Aydın Engin’e 7 yıl 6 ay ve Ahmet Şık’a ise 7 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi yöneticisi, yazarları ve çalışanları hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY”ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla dava açılmış, yayın politikası iddianameye konu edilerek, haberler, yazılar ve karikatürler suçlama konusu yapılmıştı

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, gazete çalışan ve yöneticileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianameyi kabul etmişti.