Cumartesi Anneleri'nin 704. buluşmasına polis saldırısı

Cumartesi Anneleri'nin 704. buluşmasına polis saldırısı

Cumartesi Anneleri'nin 704. haftada 12 Eylül darbesi sonrası gözaltına kaybedilen Hüseyin Morsümbül'ün akıbeti sormak üzere düzenlediği buluşmaya polis saldırdı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 700. haftadan beri oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri'nin 704. buluşması da engellendi. İHD’nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokağı’nda da oturma eylemi yapılmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri'ne polis tarafından saldırıldı.

704. haftada Hanım Tosun ve Hanife Yıldız, milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Serpil Kemalbay ile birlikte Galatasaray’a bariyerlerin arkasından karanfil attılar. Atar atmaz da karanfiller polisler tarafından toplandı.

KALKAN VE COPLARLA SALDIRDILAR

Bu haftaki 704'üncü buluşma öncesi İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde toplanan Cumartesi Anneleri ile birlikte destek vermek için gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve yurttaşlara polis saldırdı. Kalkan ve coplarla saldıran polisler basının da görüntü almasına izin vermeyerek uzaklaştırdı. 

'İNSANLIK ONURU İŞKENCEYİ YENECEK'

Açıklama yapılmasına izin vermeyen ve gruba kalkanları ile saldıran polisler, herkesi İHD binasına koymaya çalıştı. Buna karşı kitleden "Biz haklıyız, hakkımızı alacağız, siz suçlusunuz" sesleri ile "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı yükseldi. 

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Polisin ablukası devam ederken, Cumartesi Anneleri İHD İstanbul Şubesi önünde açıklamalarını yaptı. Bu hafta 12 Eylül darbesi sonrası gözaltına kaybedilen Hüseyin Morsümbül'ün akıbeti soruldu.  

Açıklamayı yapan Cumartesi insanlarından İkbal Eren, şunları belirtti: "'Bilmeye hakkımız var; gözaltında kaybedilen evlatlarımıza nerede?' diyerek Galatasaray’a çıkışımızın 704. haftasındayız. Bugüne kadar yaşadıklarımız tarihe geçsin diye, bizden sonra gelecekler hakikati bilsin diye, bu acılar bir daha yaşanmasın diye gerçekleri anlattık, hakkımız olanı talep ettik, devletin yasal hükümlülüklerini yerine getirmesini istedik. Kayıplarımızı istiyoruz, adalet istiyoruz! 'Galatasaray bizim kayıplarımızla buluşma mekanımızdır, Galatasaray’dan vazgeçmiyoruz' dediğimiz için bu hafta da Galatasaray’dan kamuoyuna seslenmemiz polis şiddeti ile engelleniyor. Biz anayasal hakkımızı kullanamayalım diye Beyoğlu, polis ablukası altına alındı. Adalet talebimize karşı ağır silahlı polisler konuşlandırıldı."

'BABAMIN MEZARINI VERİN GİDİP EVİMDE OTURACAĞIM'

1995 yılında evinin önünden polisler tarafından kaçırılıp gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun polislere seslenerek "Anneleri darp ediyorsunuz. Hiç mi vicdan yok? Evlatlarının mezarını arıyor bu anneler. Hiç mi yüreğiniz sızlamıyor? Suç işliyorsunuz. 23 yıldır babamın mezarını arıyorum. Verin mezarını gidip evimde oturacağım. Bu nasıl bir vicdansızlık, ne suç işledik biz?" dedi.