Cumartesi Anneleri'ne şiddet uygulayan polis amiri TBMM gündeminde

Cumartesi Anneleri'ne şiddet uygulayan polis amiri TBMM gündeminde

Hanifi Zengin, Cumartesi Anneleri’ne sözlü ve fiziksel şiddet uygulamıştı.

Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği soru önergesinde, Cumartesi Anneleri’ne şiddet uyguladığı darp raporlarıyla belgelenen İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin hakkında idari ya da adli yaptırım uygulanıp uygulanmadığını sordu.

İskender Bayhan, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen Cumartesi Anneleri’nin basın açıklamasının polis tarafından engellenmesini Meclis’e taşıdı.

Evrensel’de yer alan habere göre, Bayhan, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve sorumluların cezalandırılması talebiyle 1995 yılından beri Galatasaray Meydanı’nda meşru ve demokratik protesto hakkını kullanan Cumartesi Anneleri’nin basın açıklamasının AYM kararına rağmen 29 Temmuz 2023 tarihinde bir kez daha engellendiğini hatırlattı.

AYM KARARINA DİKKAT ÇEKTİ

Açıklama yapmak için toplanan gruba kolluk kuvvetleri tarafından ulusal ve uluslararası hukuka aykırı şekilde müdahale edildiğine dikkat çeken Bayhan, “Ters kelepçe uygulanmış ve İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin tarafından ilgili darp raporlarında da belgelendiği gibi sözlü ve fiziksel şiddet uygulanmıştır. Toplantı, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü ile ifade özgürlüğünün sağlanmasının yanı sıra mutlak yasak olan işkence ve kötü muamele yasağının her hafta ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için önemli olan AYM kararının uygulanmasına zemin hazırlanması açısından ilgili soruların yanıtlanması önem arz etmektedir” dedi.

‘ADALET BAKANLIĞI OLARAK AYM’NİN LAĞVEDİLMESİ GEREKTİĞİNİ Mİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?’

Bayhan’ın Bakan Tunç’un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular ise şöyle:

  • Anayasa Mahkemesinin ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı’nın ‘ihlal’ kararına ve 'saygı duyun' ifadelerine rağmen Türkiye’nin en uzun soluklu barışçıl protestosunun engellenmesine nasıl bir hukuki açıklama getiriyorsunuz?
  • AYM kararlarını tanımayarak her hafta ve birçok kez de usule aykırı olarak yasaklama kararı talep eden ve bu talepleri kabul eden emniyet yetkilileri ve idari amirler hakkında suç duyurusunda bulunarak soruşturma başlatılmasının takipçisi olmayı planlıyor musunuz?
  • Ayrıca Beyoğlu Kaymakamlığı’nın AYM kararlarını yok sayacak şekilde verdiği yasaklama kararları hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz? Yoksa siz de Adalet Bakanlığı olarak Anayasa Mahkemesinin lağvedilmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?

‘‘GÜVENLİK ÇEMBERİ’ UYGULAMASININ YASAL DAYANAĞI VAR MIDIR?’

  • Galatasaray Meydanı da dahil olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde çevik kuvvet polislerinin ‘güvenlik çemberi’ adı altında bir uygulama yaptığı, barışçıl gösteri ve yürüyüş düzenleyenleri ablukaya alarak çember içerisindeki olası hak ihlallerinin görüntülenmesini de keyfi olarak engellediği bilinmektedir. ‘Güvenlik çemberi’ denilen bu uygulamanın yasal dayanağı var mıdır? Varsa neye dayanılarak bu uygulama yapılmaktadır?
  • AYM kararları uyarınca hükmedilen tazminatlar ihlallere neden olan kamu görevlilerine rücu edildi mi?
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır ile bir araya gelmiş, oğlunun faillerinin cezalandırılacağına dair söz vermişti. Cemil Kırbayır davasının zaman aşımından kapatılması söz konusu fakat henüz gözaltında kaybedilen kişilerin faillerinin bulunması, yargılanması ve cezalandırılması konusunda bir adım atılmış değil. Hükümetiniz için faili meçhul cinayetler ile mücadele etmek bir öncelik değil mi?

‘HANİFİ ZENGİN HAKKINDA HERHANGİ BİR İDARİ YA DA ADLİ YAPTIRIM UYGULANDI MI?’

  • 07.2023 tarihinde İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin tarafından birçok kişi darbedilmiş ve sözlü tehdide maruz kalmıştır. İlgili polis amiri hakkında daha önce de gazeteci, avukat ve özellikle kadın protestoculara yönelik şiddet ve tacizleri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş fakat İstanbul Valiliği, Zengin hakkında soruşturma izni vermemişti. Ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesinin kararı ile Zengin hakkında soruşturma yapılmak üzere dosya başsavcılığa gönderilmişti. Başta ilgili dosya olmak üzere Hanifi Zengin hakkında açılan soruşturmaların akıbeti ve bu zamana kadar açılmış soruşturma sayısı nedir? Zengin hakkında süren soruşturma dosyalarına rağmen terfi ettirilmesi, konusu işkence suçunu oluşturan müdahale biçimlerinin devamlılığı konusunda 'teşvik edici' değil midir?
  • İşkence ve kötü muamele iddiaları için Zengin hakkında herhangi bir idari ya da adli yaptırım uygulanmış mıdır?
  • Kamu görevlilerini suça teşvik eden cezasızlık uygulamasına son verilmesi için ne tür adımlar atacaksınız?
  • Gözaltına alınan kayıp yakınları ve protestocuların hava sıcaklıklarının 35 dereceyi bulduğu bir ortamda saatlerce otobüslerde keyfi olarak bekletilmeleri bir işkence değil midir?”