Cumartesi Anneleri'ne 703. haftada da polis engeli

Cumartesi Anneleri'ne 703. haftada da polis engeli

Kaybedilen yakınları için Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri, 703. haftada polisler tarafından yine engellendi.

Kaybedilen yakınları için Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri, polisler tarafından yine engellendi. Aileler, engelleme nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde açıklama yapmak zorunda kaldı. Eylemlerinin 703'üncü haftasında adalet taleplerini bir kez daha dillendirmek için İHD İstanbul Şubesi'nde toplanıp, Galatasaray Meydanı'na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri'ne izin verilmedi.

Polisler, İHD'nin olduğu sokağın girişini kapatarak, megafonla ailelere dernek binası içerisinde basın açıklaması yapılmasını, aksi halde müdahale edileceği tehdidinde bulundu. Polisin bu tehdidine rağmen, aileler İHD'nin önünde açıklama yaptı.

‘KEYFİ BİR YASAK UYGULANIYOR’

Bu hafta yapılan 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alınarak kaybedilen Cemil Kırbayır’ın akıbeti soruldu. Açıklamada konuşan, faili meçhul cinayete kurban giden Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, “Kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz!” diyerek sözlerine başladı.

Kaymakamlığın keyfi yasağı ile 4 haftadır Galatasaray’a çıkışlarının engellendiğini belirten Ocak, “Kaymakamlığın engelleme gerekçesi olan ‘Galatasaray’ın toplantı ve gösteri yürüyüş alanları içerisinde olmadığı’ ve ‘yasal yoldan bir bildirimde bulunulmadığı’ şeklindedir. Bu gerçekler Anayasal güvence altında olan toplantı ve gösteri hakkımızın ihlalidir. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve çok sayıda yerel mahkeme kararlarına göre toplantı ve gösteri özgürlüğümüzün özüne dokunan bir kısıtlamadır” dedi.

‘İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLDÜ, FİRAR ETTİ DENİLDİ’

38 yıldır failsiz ve cezasız bırakılan Cemil Kırbayır dosyasını daha önce de kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Ocak, şu bilgileri verdi: “Kars Eğitim Enstitüsü öğrencisi Kırbayır, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 13 Eylül 1980 tarihinde Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu köyündeki evinden gözaltına alındı. Kars Askeri Gözetim Evi'ne getirilen Cemil'i işkencede koma halinde gören çok sayıda tanık vardı ama ailesine ‘firar etti, bir daha bize sormayın’ denildi. 2011 yılında dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın talimatıyla kurulan TBMM İnsan Hakları Komisyonu hazırladığı raporda; Cemil Kırbayır'ın gözaltında işkenceyle öldürüldüğü ve bedeninin bilinmeyen bir şekilde yok edildiği tespitini yaparak, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen sorumlular hakkında dava açılmadı.”

'GALATASARAY'DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

İç hukukta sonuç alamayan Kırbayır ailesinin İHD avukatları aracılığıyla davayı AİHM'e taşıdığını aktaran Ocak, iktidarın hukukun üstünlüğü ilkesini esas alarak cezasızlık politikasına son vermesi, Cemil Kırbayır'ın akıbetini açıklayacak, TBMM Raporu'nda isimleri geçen fail ve sorumluların yargılanmasını sağlayacak siyasi iradeyi göstermesini istedi.

MA'da yer alan habere göre Ocak, son olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararından vazgeçmesini isteyerek “Çünkü biz Berfo Kırbayır'ın bıraktığı yerden Cemil Kırbayır'ı aramaktan vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.