Cumartesi Anneleri’nden Carmen Cobo’ya veda paylaşımı

Cumartesi Anneleri’nden Carmen Cobo’ya veda paylaşımı

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Cumartesi Anneleri, Carmen Cobo’yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Cumartesi Anneleri resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Arjantin'de kayıp yakınları için mücadele eden Plaza de Mayo annelerinin öncülerinden Carmen Cobo'nun ölümü ile ilgili paylaşımda bulundu

Paylaşımlarının tamamı şu şekilde;

‘’Varlıklarıyla bize ilham olan Plaza de Mayo kurucu Anneleri’nden Carmen Cobo'yu kaybettiğimizi öğrenmenin derin acısını yaşıyoruz. 45 yıl boyunca kızı Inés ve Arjantin’de tüm kaybedilenler için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyen #CarmenCobo'nun mücadelesi mirasımızdır.’’

 

CARMEN COBO KİMDİR

Carmen Cobo, Arjantin’de askeri cuntanın yok ettiği, 30.000 kayıp evladını arayan annelerin oluşturduğu, ‘’ Plaza de Mayo Anneleri’’ grubunun kurucularındandır.

Plaza de Mayo Anneleri, 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde, çocukları “ortadan kaybolan” Arjantinli annelerin birliğidir. Anneler, çocuklarına ne olduğunu öğrenmeye çalışırken bir araya geldiler ve ilk yürüyüşlerine 1977'de Buenos Aires’teki Plaza de Mayo’da, Casa Rosada başkanlık sarayının önünde başladılar. Kaybolan çocukların bezlerini sembolize etmek için beyaz başörtüsü takan anneler, askeri rejimin işlediği zulümleri protesto etmek için dayanışma içinde yürüdüler. Hükümeti, iktidarda bulundukları zamanda işledikleri insan hakları ihlallerinden sorumlu tuttular.

Plaza de Mayo Anneleri, bu insan hakları ihlallerine karşı örgütlenen ilk büyük gruptu ve beklenmedik bir gücü meydana getirdiler. Çocukları hakkında bilgi edinmek isterken gösterdikleri bu çabalar, yerel ve küresel ölçekler konusunda farkındalık yaratarak insan hakları ihlallerini de ortaya çıkarttı. Sürekli örgütlenmeleri, sembollerin ve sloganların kullanımı ile gerçekleştirdikleri sessiz haftalık protestolar, onların devam eden ilerlemelerinde başarılı olmalarını sağladı. Bugün, anneler, Latin Amerika’da ve başka yerlerde gerçekleştirilen insan hakları, siyasi ve sivil haklar mücadelesine de katılmaktadırlar.