Cumartesi Anneleri'nden '700. hafta davası' açıklaması: 'Hak ve adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin'

Cumartesi Anneleri'nden '700. hafta davası' açıklaması: 'Hak ve adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin'

Cumartesi Anneleri, Galatasaray'daki 700. hafta buluşması sebebiyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenmesine karşı bir açıklama yaparak "Adliyelerin kapılarını Cumartesi Annelerine değil, adalete açın" dedi.

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018'deki 700’üncü hafta eylemine katılan 46 kişi hakkında dava açıldı. Cumartesi Anneleri ile İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından açılan davaya ilişkin yapılan açıklamada, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ iddiasıyla 3 yıl hapis cezası istenmesine tepki gösterdi.

Cumartesi Anneleri’nin yaptığı açıklamada, ‘’Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, adliyelerin kapılarını adalete açın’’ denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının ve insan hakları savunucularının, eylemin 700’üncü haftasında polis tarafından saldırıya maruz kaldığının hatırlatıldığı açıklamada, 119 haftadır da Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne kapatıldığı vurgulandı.

Cumaretesi Anneleri’nin Galatasaray’a çıktığından bu yana 17 iktidarın değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar dile getirildi:

‘’İktidarlar değişse de kayıplarımızla ilgili inkâr ve cezasızlık siyaseti hiç değişmedi. Adında ‘adalet’” sözcüğü bulunan iktidarın son dönem uygulamaları ise adalet isteyen Cumartesi Anneleri’ni yargılama noktasına geldi. 700. hafta ve sonrasında maruz kaldığımız polis şiddeti ve ağır hak ihlalleri ile ilgili yaptığımız tüm suç duyurularını sonuçsuz bırakan savcılık makamı, anayasal hakkımız olan düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullandığımız için hakkımızda dava açılmasını talep etti. İçinde kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerinin de olduğu 46 kişi hakkında dava açıldı. Savcı Fatih Sönmez imzalı iddianame ile 699 haftadır devam eden Galatasaray’daki buluşmalarımız 700. haftasında birden bire suç haline getirilerek hakkımızda Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 31/1 Maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis cezası istendi.’’

'HAK VE ADALET ARAYIŞINI SUÇ SAYAN ZİHNİYETİNİZİ DEĞİŞTİRİN'

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, yargıya ilişkin açıklamalarının ardından haklarında dava açıldığını bildirilen Cumartesi Anneleri'nin açıklamasında, ‘’Demokrasi, adalet ve reform gibi kavramları, karşı karşıya kaldığınız açmazları ötelemek için başvurduğunuz hamleler olmaktan çıkarın. Önce yargıyı araçsallaştıran siyasetinize son verin. Hak ve adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin. Cezasızlığa son vererek, adaleti sağlayacak bütünlüklü politikaları hayata geçirin. Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, toplumun ve bizim adalet talebimizi duyun ve adliyelerin kapılarını artık adalete açın’’ ifadeleri yer aldı.