Cumartesi Anneleri Eyleminde Gözaltına Alınanlar Serbest Bırakıldı

Cumartesi Anneleri Eyleminde Gözaltına Alınanlar Serbest Bırakıldı

Bugün 700'üncü kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Lisesi önündeki oturma eylemine polis saldırdı. Gözaltı ve saldırılara rağmen oturma eylemi yapıldı.

İzel Sezer / @izelsezer

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini yıllardır soran Cumartesi Anneleri'nin, bugün yapılacak 700’üncü oturumu yasaklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından eylemin yasaklandığı belirtilirken, alana girmek isteyenlere müdahale eden polis, aralarında kayıp ailelerinin de bulunduğu 100'e yakın kişiyi gözaltına aldı.

CHP ve HDP milletvekillerinin de desteğe geldiği eylemde polisin sert müdahalesine rağmen kitle dağılmadı. Aileler ve milletvekilleri alana girerek oturma eylemine başladı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan burada yaptığı konuşmasında, "Biz biliyoruz ki bugün biraz daha kalabalığız diye korktular, saldırdılar" dedi. 

Oturma eyleminin ardından polis bekleyen kalabalığa tekrar biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. 

Yaklaşık 3 saat meydanı terk etmeyen kitle, eyleme son verdiklerini belirtti. Cumartesi Anneleri haftaya kaldıkları yerden eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

GÜNCELLEME 21.00

Gözaltına alınanların tümü saat 20:20 itibariyle serbest bırakıldı.

GÜNCELLEME 18.50

Saldırıda gözaltına alınan 47 kişinin 32'sinin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı, kalan 15 kişinin ise sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılacağı öğrenildi.

GÜNCELEME 15.50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri/ İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’ndaki 700. buluşmasına  polis müdahalesiyle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. İHD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Saat 10.30 itibarıyla güvenlik güçlerinin müdahalesi başlamış, biber gazı, ters kelepçe uygulanarak çok sayıda kişi darp edilmiş, gözaltına alınmıştır.

Alana tüm girişler kapatılmış alan boşaltılmış, müdahale ve gözaltılar ara sokaklarda devam etmektedir. Gözaltına alınan kişilerin polisaraçlarında tutulduğu bilgisi gelmektedir.

'SUÇ İŞLEYEN POLİSLERE SORUŞTURMA BAŞLATILSIN'

Bize ulaşan bilgilere göre; İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyondan Sebla Arcan, Maside Ocak, Gamze Elvan, Şube sekreteri Leman Yurtsever, kayıp yakınlarından Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay ile çok sayıda insan hakları savunucusu gözaltındadır.

Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700. Hafta Etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür.

Buradan İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz, gözaltına alınan İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleriyle, aktivistlerimiz derhal serbest bırakılsın, suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın.”

GÜNCELLEME 13.40

Besna Tosun ve gözaltına kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi 82 yaşındaki Emine Ocak da darp edilip gözaltına alınmak istendi. Ancak tepkiler üzerine ikisi de serbest bırakıldı. Emine Ocak bırakıldıktan sonra “Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan” diyerek tepki gösterdi. 

GÜNCELLEME 13.35

23 yıldır Galataray Meydanı'nda adalet arayan Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine destek veren HDP milletvekili ve TİP Kurucular Meclisi üyesi Erkan Baş, polisin engellemelerine karşılık "Biz buradayız, yine burada olacağız" dedi.

 

GÜNCELLEME 13.28

Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşmasında polisin sert müdahalesine karşı CHP milletvekilleri basın açıklaması düzenledi. OHAL'in kağıt üstünde kalktığını ifade eden vekiller adalet ve demokrasi arayışına devam edeceklerini belirtti. Basın açıklamasını okuyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 100'e yakın gözaltı olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 12.20

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine desteğe gelen CHP milletvekillerinden Ali Şeker'i polis gözaltına almaya çalıştı. HDP milletvekilleri Erkan Baş ve Garo Paylan'ın da aralarında olduğu kitle Şeker'in gözaltına alınmasına izin vermedi.

GÜNCELLEME 12.19

Polis aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kitleye plastik mermi ve biber gazlıyla tekrar saldırmaya başladı, yurttaşlar "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla direnmeye devam ediyor. 

GÜNCELLEME 12.10

Çevredeki yurttaşlara saldırarak gözaltına almaya çalışan ve kendisini tehdit eden polislere HDP milletvekili Garo Paylan tepki göstererek, "Bu devran dönecek" dedi. Polis Hazzopulo Pasajı'nda bekleyenleri gözaltına almak isteyince sloganlarla dışarı çıkarıldı. 

GÜNCELLEME 11.56

Polisin tüm saldırılarına rağmen Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta oturma eylemi Galatasaray Meydanı'nda başladı. CHP ve HDP milletvekillerinin katılımıyla oturma eylemi sürüyor. Polis oturma eylemi sürerken alana girmek isteyen bir yurttaşı gözaltına aldı.

GÜNCELLEME 11.38

İstiklal Caddesi'nde bekleyen Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine polis tekrar saldırmaya başladı. Yurttaşlar "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla polis saldırısına rağmen alanı terk etmiyor.

GÜNCELLEME 11.27

Galatasaray’da polisin gözaltına aldığı yurttaşların serbest bırakılması için milletvekilleri girişimde bulunuyor. Milletvekilleri arasında Erkan Baş, Garo Paylan ,Sezgin Tanrıkulu, Hüda Kaya, Ali Şeker ve Turan Aydoğan var.

GÜNCELLEME 11.18

Polis Cumartesi Anneleri'nin 700 hafta buluştuğu Galatasaray Meydanı'ını ablukaya aldı. Meydana giriş çıkışlara izin verilmiyor.  Cumartesi Anneleri ve hak savunuclarının bekleyişi polisin tacizlerine rağmen sürüyor.

GÜNCELLEME 11.10

Meydanın etrafını saran polisler Cumartesi İnsanları'nın meydana girişini engelledi. Meydan'da bulunan Yapı Kredi Kültür Merkezi de polis ve güvenlik tarafindan kapatılarak fotoğraf çekmek yasaklandı. Meydana gitmek isteyen ailelere müdahale eden polis aralarında Maside Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hasan Karakoç ve Sebla Arcan, Leman Yurtsever, Gamze Elvan ve Gazeteci Faruk Eren'in de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi, gazeteci Faruk Eren, gözaltına alınırken "Ben abimi arıyorum" dedi.

İşkencede öldürülen oğlu Hasan Ocak için adalet arayan 82 yaşındaki Emine Ocak da polis tarafından gözaltına alındı.

'699 HAFTA BU MEYDANDA OTURDUK'

Kaymakamlığın yasak haberini twitter hesaplarından duyuran Cumartesi Anneleri, "Biz her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız" dedi.