Cumartesi Anneleri 753. hafta buluşması: 'Devlet, kaybedilmeye karşı BM sözleşmesini imzalasın'

Cumartesi Anneleri 753. hafta buluşması: 'Devlet, kaybedilmeye karşı BM sözleşmesini imzalasın'

Cumartesi Anneler 753. hafta buluşmasında, Türkiye’nin “Birleşmiş Milletler'in Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme”yi imzalaması çağrısı yaptı.

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 700. haftadan bu yana Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, 753. hafta buluşmasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Yoğun polis ablukası altında gerçekleştirilen buluşmada, Türkiye’nin “Birleşmiş Milletler'in Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme”yi imzalaması çağrısı yapıldı.

Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan katılımcılar arasında CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da bulundu.

Cumartesi Anneleri adına konuşan İHD Kayıplara Karşı Komisyonu üyesi Sebla Arcan, 30 Ağustos'un Birleşmiş Milletler tarafından Kayıplar Günü olarak ilan edildiğini hatırlatarak, "Biz de 30 Ağustos BM Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle Türkiye'yi yurttaşlarını zorla kaybettiği için özür dilemeye, kaybetme suçundaki cezasızlık zırhını sonlandırmaya ve BM Herkesin Zorla Kaybetmeden Korunmasına Karşı Uluslararası Sözleşme'yi imzalamaya çağırıyoruz" diye söze başladı.

6 YILDIR KAYIP OLAN MUSTAFA YILDIZ VE GÖKHAN TÜRKMEN NEREDE?

Evrensel'in haberine göre, 6 aydır akıbetleri hakkında yetkililerce hiçbir açıklama yapılmayan Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen'ın nerede olduğunu soran Arcan, "Türkiye sözleşmeyi imzalanıyor, çünkü sözleşme devlete gözaltında kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğü getiriyor" dedi.

“Sözleşme özetle devlete hakikati açığa çıkarma, kaybedilenlerin kalıntılarını ailelerine teslim etme ve adaleti sağlama yükümlülüğü getiriyor” diyen Arcan, " Oysa Türkiye'nin kayıplar politikası, hakikati inkâr etmek, kaybedilenlerin akıbetini gizlemek, kaybetme suçunun faillerini cezasızlıktan korumak ve kaybedilenlerin ailelerini adaletsizlikle baş başa bırakmak üzerinden şekilleniyor" diye konuştu.

Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır da “Biz dün Galatasaray'dık, söylemlerimiz de ne suç vardı? Devlet yetkilileri, biz hayatlarını kaybedenler insanların açığa çıkarılmasını ve sorumlular hakkında yasal tahrikât yapılması için mücadele veriyoruz" diye konuştu.

'3 KİŞİ NEREDE, BİLİNMİYOR'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, "6 aydır kaçırılan kişiler hakkında hiçbir bilgi verilmedi ve son 3 kişi nerede bilinmiyor" dedi. 

Kaçırılan 6 kişinin bir dosyada adlarının geçtiğini ve şubat ayında birbirlerinin ardı sıra kaçırıldıklarını hatırlatan Gergerlioğlu, "İçişleri Bakan Yardımcısı, İnsan Hakları Komisyonuna geldiğinde sordum. Yasin Ucan ve Özgür Kaya kaçırıldı, ne dersiniz diye. Bana bu 6 kişinin nerede olduğunu bilmiyoruz, biz de arıyoruz dedi" diye konuştu.

Israrla sorduklarını hatırlatan Gergerlioğlu, "Altı aydır kayıp olanlar, nedense bir anda, Ankara emniyetinde ortaya çıktılar. Fakat altı aydır kayıp olanlar avukat istemediler. Yanlarında avukat varmış. Gözaltındakiler güya özel olarak tuttukları avukatların isimlerini bile bilmiyorlardı" diye konuştu.