Cumartesi Anneleri 730. haftada Hasan Ocak'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 730. haftada Hasan Ocak'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 725. haftasında İHD İstanbul Şubesi önünde buluştu. Cumartesi Anneleri 730. buluşmasında, 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak için adalet istedi.

Fotoğraflar: Ersan Kınık

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 700. haftadan bu yana Galatasaray Meydanı'ndaki oturma eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri 730. haftada İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, 730’uncu haftasında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın faillerinin yargılanmasını istedi. Eylemde konuşan Ocak’ın annesi Emine Ocak, “Burada kaybedilenlerin hepsi benim çocuklarımdır. Kayıplarımızı ve Galatasaray Meydanı’nı istiyoruz” dedi.

Cumartesi Anneleri, üzerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giyerek, ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfiller taşıdı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra çok sayıda kişi de katıldı.

Bu haftaki eylemde 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın akıbeti sorularak adalet talebinde bulunuldu. İHD şubesinde eylemi camdan izleyerek dahil olan Berken Ocak ise dayısı Hasan Ocak’ın fotoğrafıyla birlikte karanfil taşıyarak izledi.

Eylemde basın metnini gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

Sosyalist kimliğiyle bilinen 30 yaşındaki Hasan Ocak’tan 21 Mart 1995 tarihinden itibaren haber alınamadığını hatırlatan Tosun, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan iki kişi, Hasan’ı şubede gördüklerini söyledi. İki kişi de Hasan Ocak’ın ismini emniyetteki parmak izi listesinde gördüklerini açıkladı. Newroz nedeniyle gözaltında tutulan ve kendisi de kayıp yakını olan bir tanık ise şubedeyken bir hareketlilik olduğunu ve polislerin ‘Hasan Ocak getirildi’ diye aralarında konuştuklarını duyduğunu söyledi. Ocak ailesi savcılıklara başvurarak Hasan’ın akıbetinin açığa çıkarılmasını talep etti. Aile ayrıca; TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, savcılıklar, hastaneler ve Adli Tıp nezdinde de girişimlerde bulundu” dedi.

‘MEÇHUL KİŞİ OLARAK KİMSESİZLER MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLDİ’

Tosun, tüm girişimler sonucunda dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir’in imzasını taşıyan resmi yazıda “Hasan Ocak’ın gözaltında olmadığı, hiç gözaltına alınmadığı, suçlu olarak aranmadığı” yönünde bilgi verdiğini hatırlattı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Tosun, konuşmasına şöyle devam etti: “Resmi makamların tüm engellemelerine karşı 58 günlük ısrarlı bir arayışın sonunda ailesi Hasan’ın ağır işkence izleri taşıyan bedenine ‘meçhul kişi’ olarak defnedildiği Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaştı. İşkenceyle ölümü resmi raporlara girmiş olan Hasan’ın cansız bedeni tüm resmi makamlardan geçirildiği halde onu soran ailesine ‘bizde yok’ denildiği açığa çıktı. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu yaptığı araştırmalara dayanarak “Ocak’ı konuşturmak için gözaltına aldılar ve orada uyguladıkları işkence ve darptan sonra öldürülmüş halde Beykoz’a attılar” dedi. Ayrıca Hacaloğlu, devletin Hasan Ocak’ın ölümünde sorumluluğu olduğunu, devletin bazı unsurlarının Ocak’ın nasıl öldürüldüğünü ve kimin öldürdüğünü bildiğini söyledi.”

‘AİLENİN TÜM GİRİŞİMLERİ SONUÇSUZ KALDI’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Ocak'ın kaybedilmesi ve ölümüyle ilgili koşullarının belirlenmesi için yeterli ve etkin bir soruşturma yürütülmediğini tespit ederek Türkiye hakkında ihlal kararı verdiğini de sözlerine ekleyen Tosun, Ocak Ailesi’nin iç hukuktaki tüm girişimlerinin bugüne kadar sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Tosun, sözlerini şöyle tamamladı: “Savcılık makamını ve Adalet Bakanlığı’nı 24 yıldır sürüncemede bırakılan Hasan Ocak soruşturmasının maddi gerçeği açığa çıkartacak, sorumluların cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte bir davaya dönüştürülmesi için göreve çağırıyoruz. Kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.” 

'UTANMAYA ÇAĞIRIYORUM'

Okunan metin ardından konuşan Ocak ailesinin avukatı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, dava dosyasındaki 24 yıllık hukuksuzluğa dikkat çekerek, “Davanın ve mücadelenin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. Ardından konuşan Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak, “24 yıllık mücadelemizde yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz. Bir insanlık suçu olan gözaltında kayıplara neden olanlara barikat olanları utanmaya çağırıyorum. Bu duygunuzu yitirdiğinizde insanlığınızı yitirirsiniz” dedi.

EMİNE OCAK: GALATASARAY’I İSTİYORUZ

Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak 24 yıldır adalet talebinde bulunduğunu dile getirerek, “Burada kaybedilenlerin hepsi benim çocuklarımdır. Kayıplarımızı ve Galatasaray Meydanı’nı istiyoruz” dedi.

‘YASIMIZ BİTMİYOR’

Son olarak konuşan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise, sosyal medyada yayınladıkları Hasan Ocak’ın görüntülerini hatırlatarak şunları ifade etti: “Hasan’ın gülen yüzünü ve en kısa sürede görüşmek üzere dediklerini duymuşsunuzdur. 24 yıl sonra Hasan aranan şahıs değilken devlet yetkileri tarafından terörist ilan ediliyor ve bizimle yan uyana duranlar hakkında soruşturmalar başlatılıyor. Bu hükümet neyi tespit etmiş de bu suçlamalarda bulunuyor? Hasan bizim evimizin gül yüzlü çocuğuydu. Bizim bir mezarımız var, 58 gün sonra bulduğumuz bir mezarımız var ama o mezar sanki Hasan’ın değil gibi geliyor bize. Çünkü biz başladığımızda dedik ki son kaybımız bulunana kadar demiştik. Diğer kayıp yakınlarımızın bir mezar yeri olmadığından ve gerçek bir adalet sağlanmadığından yasımız bitmiyor.”

Yapılan konuşmalar ardından eylem son buldu.