Cumartesi Anneleri, 26 yıldır kayıpları için adalet istiyor

Cumartesi Anneleri, 26 yıldır kayıpları için adalet istiyor

İlk kez 27 Mayıs 1995'te başlayan Cumartesi Anneleri'nin oturma eylemleri ve hakikat arayışları, bugün 26 yaşına girdi.

Cumartesi Anneleri, 26 yıl önce bugün devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltında kaybedilen yakınları için ilk kez Galatasaray Meydanı’na çıktı. 27 Mayıs 1995 gününden bugüne her cumartesi günü kayıp yakınları için bir araya gelen Cumartesi Anneleri, ”Son kaybımız bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz, yakınlarımızı kaybedenleri ve kaybedenleri koruyanları affetmeyeceğiz” dedi.

İlk eylemlerinin 26. yıl dönümünde Cumartesi Anneleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“26 yıl önce bugün devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlıkları inkar edilen insanlarımız için, hakikat için, adalet için Galatasaray Meydanı’na çıktık. Tüm baskı, yok sayma ve engellemelere rağmen her koşul ve şartta kayıplarımızdan, hakikat ve hafıza mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmedik. Kayıplarımıza sözümüz var: Son kayıbımız bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz. Yakınlarımızı kaybedenleri ve kaybedenleri koruyanları affetmeyeceğiz.”

CUMARTESİ ANNELERİ'NİN İLK EYLEMİ

Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 tarihinde başlayan katliam ve ardından uygulanan polis şiddeti sonucu 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştı. 21 Mayıs 1995’te Gazi Mahallesi’nde gözaltına alınan Hasan Ocak’tan haber alınamadı. Annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşları 55 gün boyunca Hasan Ocak’ı aradı. Hasan Ocak’ın işkence edilmiş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulunabildi. Gözaltına alındıktan beş gün sonra Beykoz Ormanı’nda köylüler tarafından fark edilmişti. Verilen mücadele gözaltında kaybedilen herkesi kapsayacak biçimde genişletildi ve ilk kez 27 Mayıs’ta 15-20 kişilik bir grup, Galatasaray önünde oturma eylemi yaptı.