Çukurova'da hak ihlalleri devam ediyor

Çukurova'da hak ihlalleri devam ediyor

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, haziran ayında gerçekleşen hak ihlallerini açıkladı.

İleri Haber

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği her ay yayınladığı hak ihlalleri raporunun haziran verilerini yayınladı. 

Çukurova bölgesindeki tekstil fabrikalarındaki hak ihlallerinin gözler önüne serildiği raporda, çarpıcı veriler yer aldı. Yaz aylarındaki sıcak havanın işçi sağlığına ciddi tehdit oluşturduğu belirtilen raporda, birçok fabrikada havalandırma sisteminin yer almadığı ifade edildi. 

Raporun tamamı şu şekilde:

GAZİANTEP

SAFYÜN HALI:

30 işçi işten çıkarıldı.

GRAND HALI:

Suriyeli kaçak işçileri denetimlerden kaçırmaya çalışıyorlar. Denetime gelineceği zaman gece vardiyasında çalışanları gündüz vardiyasına verip Suriyelileri gece vardiyasına veriyorlar. Ayrıca kimi işçiler tazminatsız işten çıkartılıyor.

KAPLANSER CARPET:

İşçi sağlığıve işçi güvenliğiiçin gerekli önlemler alınmıyor. İnsanca çalışma koşulları isteyen işçilerin şikâyetleri şöyle:

“İş güvenliği, iş ayakkabımız ve iş elbiselerimiz yok. Verdikleri sadece tişört, başkada bir şey yok. 2 kişi olmamıza rağmen arabalar gitmiyor. Evimize gidince bel ağrısından duramıyoruz. Haftada bir terlik ve ayakkabılarımız yırtılıyor. Söyleyince de tamam yazdırdık gelecek diyorlar, geçiştirip duruyorlar. İlk yardım da aynı şekilde. Sadece pamuk ve tentürdiyot var. Başkada bir şey yok. Yemekte ise üçüncü bir yemek yok, ne meyve ne salata yok.Donmuş buz gibi yemek veriliyor.”

MELİKE TEKSTİL:

MELİKE TEKSTİL 2’den şikâyetlerini ileten işçiler zorla pazar mesaisine çağrıldıklarını, mesaiye gelmeyenlerin devamsızlık primlerinin kesildiğini, kendilerine evrak imzalatıldığını, tuvaletlere sigara odası yapıldığını, bu sağlıksız koşullarda sigara içmek zorunda bırakıldıklarını, bu sağlıksız koşullarda hasta olduklarında ise kendilerine baskı yapıldığını söylüyorlar.

Yine sendikamıza MELİKE TEKSTİL’den şikâyetini ileten bir başka şikâyetçi işçi de MELİKE TEKSTİL servislerinin bakımsız olduğunu, 8 Haziran’da yaşanan servis kazasında 5 işçinin yaralandığını söylemektedir. Antep’te Mayıs ayında yaşanan 2 ayrı servis kazasında ise 21 tekstil işçisi yaralanmıştı.

ER KAPLAN:

İşçiler maaşlarının sürekli geciktirilmesinden şikâyetçi.

MERİÇ MENSUCAT:

Maaşların sürekli geç ödendiği bu firmada ayrıca işçiler kaçak Suriyeli işçi çalıştırıldığını söylemektedir.

GÜR İPLİK:

İşçilerin şikâyetleri arasında kölece çalışma koşulları, ücretlerin sürekli geciktirilmesi bulunuyor.

HÜKÜMDAR SARYÜN HALI:

İşçiler insanca çalışma koşulları istiyorlar. İşçilerin şikâyetleri şöyle:

“Yemekhane tavanı hep küf… Yerleri çoğu zaman ıslak, pislik içinde... Çünkü tuvalet ve yemek hane kapısı birbirine bakıyor. Oradaki su dışarı çıkıp yere basan mutfağa giriyor. İçerde sigara içiliyor. Mutfaktaki su dolabı çoğu kez bozuk… Su sıcak, içilmez. Daha doğrusu fabrikada ki suların hepsi kötü kokuyor. Arıtma tesisi yok. Depo edilen kuyu suyu derme çatma bir sistemle filtre ediliyor. O da berbat bir tadı var çoğu zaman. Yemek tabloları temiz değil. Üzerinde sudan kalan kireç birikintileri çok belirgin... Hijyen yok. Fabrikada yaz çok sıcak, içeride havalandırma yok. Kış çok soğuk… Toz, kirli hava çok. İş makinası çalışır, egzoz gazı içerde. Makinelerin ambalaj dumanı naylon kokusu… Ayrıca maaşların tümü bankaya yatmıyor, elden para veriliyor.”

ERKAN TEKSTİL:

İşçilerin şikâyetlerine göre Ritaş Holdinge bağlı ERKAN TEKSTİL’de işçiler 1.250 TL den çıkış verilmek isteniyor.

ARDA HALI:

Gaziantep üçüncü organizedeki bu firmada da işçiler sağlıksız ve besin değeri az yemeklerden şikâyetçi.

AYKAR HALI:

Firma sürekli maaş ödemelerini geciktiriyor. İşçiler bir önceki ayın maaşlarını bile alamıyorlar. Maaş ödemelerinin sürekli geciktirilmesi üzerine işçiler 28 Haziran sabahı üretimi durdurdular ve bir önceki aydan kalan yatmayan maaşlarını istediler. İlerleyen saatlerde jandarma geldi. İşçilere ücretlerin haftaya ödeneceği söylendi.

Sendikamıza gelen şikâyetlere göre işçi ücretlerinin sürekli geciktirildiği yerler arasında HÜKÜMDAR SARYÜN HALI, MERİÇ MENSUCAT, ER KAPLAN, ŞİRECİ, CANAN TEKSTİL, ZAFER TEKSTİL, BOYAR KİMYA, AYKAR HALI ve GÜR İPLİK gibi firmalar var. İşçiler bu firmaların birbirleriyle anlaşma halinde bu yöntemi izlediğini düşünüyorlar.

ADANA

SALİH KONFEKSİYON:

Adana'da bulunan ve aylardır işçilere sıkıntılar yaşatan, daha öncede işçilerin davacı olduğu SALİH KONFEKSİYON'da işçiler bir kez daha mağdur oldu. ZARA'ya iş yapan firma iflas ettiğini öne sürerek işçilerin tazminatını vermeden çıkış yaptı. Daha önceleri dört patronun olduğu bu firmada (Sezgin Ulucalı, Ramazan Bülgen, Salih Bülgen, Ahmet Bülgen) mahkeme sonuçlansa bile işçilerin haklarını vermemeyi amaçlıyorlar. Aynı zamanda başka bir isim adı altında yeni bir firmanın açıldığı da gelen bilgiler arasında.

Sendikamız DEV TEKSTİL olarak söylemek isteriz ki, yaşanan bu mağduriyetten sadece firma sorumlu değildir. Şimdiye kadar SALİH KONFEKSİYON'a iş veren ZARA'da işçi alacaklarından sorumludur. Geçmiş dönemde bu firmayla davalık olan işçiler arasında sendikamız üyesi işçilerde bulunmaktadır. Bu yüzden ZARA’yı göreve çağırıyor, işçilerin alacaklarının ödenmesini talep ediyoruz.

MERSİN:

Mersin Serbest Bölge’de işçilerin en çok şikâyet ettiklerini sorunlardan biride personel şeflerinin tutumları olmaktadır. Haziran ayı içerisinde buna benzer bir örnek FL Konfeksiyon’da yaşandı. İşçilere bağıran, baskı yapan bu personel şefininaynı zamanda gayrı ahlaki ilişkilere de girmesi nedeniyle işine son verildi.