CPS Otomotiv Tekstil'de ödenmeyen ücretler ve tazminat hakkı için işçilerin direnişi sürüyor!

CPS Otomotiv Tekstil'de ödenmeyen ücretler ve tazminat hakkı için işçilerin direnişi sürüyor!

CPS Otomotiv Tekstil’de ödenmeyen ücretleri ve tazminat hakları için direnişe geçen işçilerin mücadelesi sürüyor. DERİTEKS'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, patronlara bir çağrı yapılarak "İşçileri daha fazla mağdur etmemeye işçilerin alacaklarını ödenmesi için ciddi adımlar atarak bir ödeme planı sunmaya davet ediyoruz" denildi.

İleri Haber

Tuzla’da faaliyet gösteren CPS Otomotiv Tekstil’de patronların kendi aralarındaki anlaşmazlıklar ve girdikleri borç sarmalı nedeniyle işçilere ücretlerinin bir kısmı ve tazminatları verilmedi. İşçiler haklarını alabilmek için 32 gündür direniyor.

İstanbul Tuzla Serbest Bölgede yer alan ve Türk İş’e bağlı Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’nın (DERİTEKS) örgütlü olduğu CPS Otomotiv Tekstil firması borçluluğu nedeniyle alacaklıların makinelere el koymasına kadar giden süreçte fiilen üretim yapamaz duruma geldi. Fason üretimini gerçekleştirdiği ana müşterilerini de kaybeden CPS, ciddi bir borç sarmalına girerken işçileri de kaderine terk etti. Firma hissedarları arasındaki yıllardır süren anlaşmazlıkların büyümesi ve oluşabilecek sosyal krizlere karşı işçilere ilişkin hiçbir önlem almayışı sorunları giderek ağırlaştırdı.

160 kişinin çalıştığı firma kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasına gitti. İşçiler içerideki ücretlerinin bir kısmını alamazken, firmanın kapanma riski karşısında kıdem ve ihbar tazminatlarının güvence altına alınması için 32 gün önce direnişe başladı.

İŞÇİLERİN DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamaması ve patronların, işçi temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda kendi getirdikleri sözleri tutmaması nedeniyle hakları için mücadele etmeye devam eden işçiler, eylemlerini işverenin sahibi olduğu Gebze'deki CPS Pressform ve şirket ortaklarının ikamet ettiği adreslere taşıdı.

‘UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI’

Sürece ilişkin DERİTEKS’ten yapılan açıklamada, “Alman otomobil firmalarından Volkswagen'e üretim gerçekleştiren CPS Otomobil firmasında aylar öncesinden sendikamızın yaptığı uyarılar dikkate alınmadı. Sendikamız işçilerin iş güvencesinin riske girebileceği endişesi ve tedarik zincirindeki işçilerin haklarının güvence altına alacak sorumlu bir davranışta bulunması çağrısına rağmen Volkswagen CPS de bugüne kadar sadece olan bitenleri izlemekle yetindi. Volkswagen ve sendikamız arasında yapılan görüşmeler, işçileri koruyacak bir plan ve perspektif sunulması için devam ediyor” denildi.

‘İŞÇİLERİN YARISI COVİD OLDU, ÜRETİM DURMADI’

İş yerinde uzun bir dönem muhatap bulunamamasına rağmen oluşan yönetimsel boşlukta, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle fabrikada çalışanların yarısının yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Tüm bunlara rağmen üretimi aksatmaksızın işçiler çalışmaya devam etti. İşçiler en zor koşullarda pandemi öncesinden beri başlayan ve bir yıldan daha fazladır kısa çalışma uygulamaları nedeniyle gelir kaybı yaşamaya devam etti. Tüm bunlar yaşanırken fabrikanın kötüye gidişatının devam etmesi işçileri de karamsar bir tabloya itti.

Buradan CPS Tekstil işverenlerini, işçileri daha fazla mağdur etmemeye işçilerin alacaklarını ödenmesi için ciddi adımlar atarak bir ödeme planı sunmaya davet ediyoruz.”