CPGB-ML: Johnson halk tarafından değil, 160 bin Muhafazakar Parti üyesi tarafından seçildi

CPGB-ML: Johnson halk tarafından değil, 160 bin Muhafazakar Parti üyesi tarafından seçildi

Büyük Britanya Komünist Partisi-Marksist Leninist, Brexit, İşçi Partisi ve Corbyn'e bakış, Yeni IRA ve ulusal soruna bakış, uluslararası sol hareket üzerine İleri Haber'e değerlendirmelerde bulundu.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Son dönemde "Britanya'nın Trump'ı" olarak tanınan Muhafazakar Parti'den Boris Johnson'ın başa geçtiği İngiltere'de son yaşanan gelişmeler, Büyük Britanya Komünist Partisi-Marksist Leninist (CPGB-ML) ile görüştük.

CPGB-ML ile, Brexit, İşçi Partisi ve Corbyn'e bakış, Yeni IRA ve ulusal soruna bakış, uluslararası sol hareket gibi birçok gündem üzerine konuştuk. 

Öncelikle CPGB-ML'yi tanıyalım. Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Büyük Britanya Komünist Partisi-Marksist Leninist, Britanya devletinin sınırları içerisinde faaliyet yürüten siyasal bir partidir. Parti, bir zamanlar muazzam olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) ve uluslararası sosyalist ülkelerin kazanımlarını sahiplenir. Josef Stalin'in işlerini ve meşruiyetini savunuyoruz ve kendisini büyük bir Marksist Leninist olarak değerlendirip, Lenin'in en iyi öğrencisi olarak görüyoruz.

Şimdi Britanya siyasetine bakalım. Boris Johnson nasıl seçildi? Brexit tartışmalarında son durum ne?

Boris Johnson Muhafazakar Parti'nin (Tory) başıan geldi ve bu pozisyonla birlikte başbakan oldu. Johnson, Tory'lerin liderliğine Brexit'ten çıkış sürecinde yürüttüğü kampanya ile kazandığı popülarite ile geldi.

'MUHAFAZAKAR PARTİ TARAFINDAN SEÇİLDİ'

Boris, ülkemizde birçok kişi tarafından beceriksiz bir soytarı, tarihin en kötü liderlerinden biri ve bir ırkçı olarak görülüyor. Boris kendisini bu saldırılardan "Müslüman bir göçmenin torunu" olarak göstererek sıyırmaya çalışıyor. Aynı zamanda Alman hanedanının bir devamcısıyken, Afrikalılara ve Müslüman kadınlara yönelik ırkçı sözlerini gizlemeye çalışıyor. Başbakanlıkta ısrar etmesini iki yüzlülük olarak görüyoruz. Britanya devleti, ırkçı, emperyalist bir devlettir ve liderleri de halklara ve sınıfımıza karşı insanlık dışı zalimlikler işlemiştir.

Halkımızın büyük çoğunluğunun başbakanlık seçimlerinde söz hakkı yoktu. Bunun yerine, çok takdir edilen demokratik sistemimizde başbakanımız 160 bin Muhafazakar Parti üyesi tarafından seçildi. Bu da toplam nüfusun yüzde 0.3'ü demek.

Parti'nin Başkan Yardımcısı Joti Brar'ın yaptığı bir konuşmadan...

Bize söylenen, proletarya diktatörlüğü ve sosyalist sistemin demokratik olmadığı. Bize söylenen KDHC'nin, Venezuela'nın ve Suriye'nin demokratik olmadığı. 

Britanya demokratik taklidi yapıyor ancak halkın çoğunluğunun siyasal süreçlerde söz hakkı yok.

Bu durum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gözünden kaçmadı: 

"Her zaman Rusya'daki demokratik süreçlere laf ederler ancak ülkenin en önemli mevkiine yapıllan seçimlere bir bakın. Bu genel bir seçim miydi? Hayır. Bu bir parti seçimiydi. Bu tabi ki bana yabancı." (Putin derides ‘strange’ Tory leadership race to choose new PM, Zamira Rahim, The Independent, 23 Haziran 2019)

Johnson ve Corbyn'e nasıl bakıyorsunuz?

Johnson ve Corbyn iki burjuvazi partisi lideri. Muhafazakar Parti, İngiliz İç Savaş'ını takip eden yüzyılda yönetici sınıfın partisi haline geldi. İşçi Partisi ise işçi aristokrasisinin devlette mevki kazanmasının temsili haline geldi. Parlamenter anlamda güç kazandılar ve burjuvazi ile ittifak yaptılar. İşçilere saldırdılar. Irak, Afganistan, Yugoslavya gibir birçok ülkedeki emperyalist işgallere destek verdiler. İşçi Partisi'nin tüm tarihi "İçerideki Düşman Sosyal Demokrasi" kitabımızda okunabilir. (https://shop.cpgb-ml.org/product/harpal-brar-social-democracy-enemy-within-1995/)

Britanya'daki ulusal sorun çözüldü mü? Partiniz, Yeni IRA ve ulusal soruna nasıl bakıyor?

İrlanda'nın kuzeyi hala Briyanya'nın işgali altında. Partimiz "Hayırlı Cuma Anlaşması"nı (Belfast Anlaşması) ve İrlanda'nın ulusal kurtuluş liderliğini, Sinn Fein'i destekliyor. Başka bir "baskı altında" ulus yok, İskoç ve Gal burjuvazileri Britanya yönetimine gönüllü bir şekilde katıldı ve sömürgeleştirilen halkın emeği üzerinden zenginleşti. İşçi sınıfını şövanist eğilimlerle bölmek zararlı ve gericidir. Biz tüm Britanya'da, tüm işçilere liderlik yapabilecek bir parti tarafından birleştirilmiş bir sınıf hareketini savunuyoruz.

Uluslararası sol hareket hakkında neler düşünüyorsunuz? Tüm dünyada radikal sağın güçlendiğini görüyoruz.

Uluslarası sol harekette, ideolojik karmaşa temel sorun olmaya devam ediyor. Komünist harekete sızan bir burjuva ideolojisi görüyoruz ve Sovyetler Birliği'nin çöküşüne yol açan sebeplerin iyi anlaşılmadığını düşünüyoruz. Devletin doğası, ulusal sorun, materyalizmin savunusu ve Marsist felsefe komünist güçlerce iyi anlaşılmalı.Reformizm hastalığı yenilmeli ve devrimci bir hareket yaratılmalı. Kimlik siyaseti, burjuvazinin ahlakı ve politik doğruculuk bazı komünistleri zayıflattı. 

'BU DEVLET İNSANLARIN HAYATLARININ YIKIMINDAN SORUMLU'

Göçmen tartışması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Partimiz, emperyalist bir devletin içerisinde faaliyet yürütmekte ve bu devlet milyonlarca insanın evlerinin ve hayatlarının yıkımından sorumlu. Bu insanlar emperyalizm tarafından evlerini terk etmeye zorlandı. Kapitalist koşullar sermayenin tüm dünyada rahatça dolaşmasına izin veriyor ve iş gücü için de aynısı zorlanıyor, göçmen sorununu buradan okuyoruz. Yalnızca proleter devrimi bu sorunları çözebilir.

Röportaj için teşekkür ederiz. Türkiye halkına neler söylemek istersiniz?

Partimiz, cumhuriyetçilik, sekülerizm, sosyalizm ve bağımsızlık için kavga eden Türkiye halklarına selam yollar. Ülkenizdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İşçi hareketiniz politik olarak bölünmüş durumda, ancak devrimci ruhunuzu kaybettiğinizi düşünmüyoruz. Kurtuluş için kavgaya devam ediyorsunuz. Umuyoruz ki Türkiye halklarının uluslararası proleter devrimde önemli rolleri olur, işçiler ve ilerici güçler mücadeleleri için kavga eder.

CPGB-ML'nin sosyal medya hesapları

YouTube: https://www.youtube.com/user/ProletarianCPGBML 

Twitter: https://twitter.com/CPGBML