Covid-19 tehdidi altındaki işçiler için ‘sistem’ uydurdular, fabrikaya kapattılar!

Covid-19 tehdidi altındaki işçiler için ‘sistem’ uydurdular, fabrikaya kapattılar!

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı bir açıklama yaparak, “Dardanel Önentaş Gıda San. A.Ş için alınmış bir karantina kararı yoktur. Burada iki kavram karıştırılıp halkımız boşuna panik yaşamasın. Endişeleri gidermek amacıyla; Dardanel tesislerinde Kapalı Sistem Çalışma uygulamasına karar verildi.

İleri Haber

Çok sayıda işçide Covid-19 tespit edildiği öne sürülen Çanakkale’deki Dardanel fabrikasında “kapalı sistem çalışma” adı altında işçiler fabrikaya kapatıldı.

Çanakkale Dardanel fabrikasında çalışan çok sayıda işçide yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiği öne sürüldü. Fabrikadan çalışanlara gönderilen mailde  “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı doğrultusunda Çanakkale Fabrikamız’ da çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina kapsamına alınmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: 

“Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personellerimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz 2020 Pazartesi-9 Ağustos 2020 Pazar tarihleri arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir. Bu uygulama İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı sonucu alındığından uyulması zorunludur. Uymayan personele yetkili merciler tarafından 3.150 TL idari para cezası uygulanacağı gibi, kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmeleri sağlanacaktır. 14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlemlerine başlanacaktır. Niyazi Önen Gıda üretimi şu anda faaliyet göstermediğinden dolayı gelişmelere göre daha sonradan bilgilendirilecektir. Ekipleriniz aracılığı ile çalışanlarımıza hazırlıklı gelmeleri (Giyim, havlu ve kişisel eşyaları) konusunda bilgi verilmesini ve yukarıda belirtmiş olduğumuz uygulamanın zorunlu olduğunun aktarmalarını önemle rica ederiz.”

‘ÜRETİM DEVAM EDECEK'

Dardanel Önentaş’dan kamuoyu bilgilendirmesi amacıyla yapılan bilgilendirme açıklamasında ise şunlar kaydedildi:

“Şirketimizin Çanakkale tesisinde Covid-19 pandemisine karşı çalışan sağlığına yönelik alınan tedbirlerin sıkı şekilde takip edildiği ve uygulandığı konusunda sizleri bilgilendirmek isteriz. Bugüne kadar çalışan sağlığını birincil öncelik olarak gören bir şirket olarak, Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte, gerek üretim tesislerimizde gerekse ofis alanlarımızda gerekli tüm tedbirleri hızlıca devreye aldık. Bugün de bu tedbirleri ilgili sağlık otoritelerinin koordinasyonunda; çalışanlarımıza, şehrimize, ülkemize ve tüketicilerimize karşı sorumluluğumuzun ayrılmaz bir parçası olarak uygulamayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, çalışanlarımızın ve dolayısıyla ailelerinin sağlığı açısından, bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle kapalı devre çalışma sisteminin tedbir amaçlı olarak uygulama kararı aldık. Farklı kurum, kuruluş ve sektörlerde uygulanan bu tedbirlerle amacımız; çalışanlarımızın ve yakınlarının sağlığını korumak, bölgemizde sürdürülen pandemi mücadelesine en üst düzeyde destek sunmaktır. Bu süreçte çalışanlarımızın konforu için tüm detaylar düşünülmüş olup; kendilerinden ayrılamayacak yakınları olan çalışanlarımızın bu süreci yakınlarıyla birlikte geçirebilmeleri için de en uygun ortam sağlanmıştır. Söz konusu tedbirlerin Çanakkale ilimizdeki ilgili sağlık birimlerinin koordinasyonunda alındığını ve bu süre boyunca Dardanel tesislerinde üretim faaliyetlerinin devam edeceğini de özellikle ifade etmek isteriz.”

‘KAPALI ÇALIŞMA SİSTEMİ’

İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “Dardanel Önentaş Gıda San. A.Ş için alınmış bir karantina kararı yoktur. Burada iki kavram karıştırılıp halkımız boşuna panik yaşamasın. Endişeleri gidermek amacıyla; Dardanel tesislerinde Kapalı Sistem Çalışma uygulamasına karar verildi. Bu sistemde işçiler hazırlanacak yurtlarda kalacaklar bir süre ve çalışmalarına devam edecekler. Yapacağımız kontroller sonrasında yine normal çalışma düzenine geçebilirler. Bu sistem sadece tedbir amaçlıdır” dedi.

KAPALI ÇALIŞMA SİSTEMİ NEDİR?

Konuyu Sosyal medyada dile getiren Bilge Seçkin’e yanıt veren Doç. Dr. Hakan Koçak ise İş Kanunu, İSİG Kanunu ve Umumi Hıfzısıhha Kanununda "kapalı sistem çalışma" diye bir mekanizmanın olmadığını yazdı. Koçak, "’kapalı sistem çalışma’ terimi zararlı maddelerle ilgili işlerin kapalı devre sistemler içinde yürütülmesiyle ilgili” ifadelerini kullandı.

 

DAHA FAZLA