Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu'ndan cezaevleri için 3 talep

Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu'ndan cezaevleri için 3 talep

Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, cezaevlerindeki tedbirlerin yetersiz olduğunu belirttiği bir açıklama yaptı. Açıklamada yaşlı ve hasta tutukluların tahliye edilmesi, bir heyetin cezaevlerini dolaşması ve bütün cezaevlerinde testlerin yapılmasını talep edildi.

Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının, cezaevlerinde hızla yayılmasına ilişkin üç talepten oluşan bir açıklama yaptı. Açıklamada, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün salgından dört ayrı cezaevinde 120 tutuklu ve hükümlünün etkilendiğini açıklaması hatırlatıldı. 

Tedbirlerin yetersiz, önlemlerin ise şüpheli olduğu vurgulanan açıklamada, şeffaf olmayan yöntemlerle salgına yaklaşılmasının kötü sonuçları doğuracağı uyarısı yapıldı.

Tedbirlerin acilen alınması talep edilen açıklamada, hemen atılması talep edilen 3 temel adım şöyle sıralandı:

- Yaşlı ve hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Ahlâkî, insani ve hukukî olan da budur.

- Bütün cezaevlerinde MED TUHAD-FED, İHD, TBB, TTB’nin de içinde olduğu ve takip edebileceği bir heyetin cezaevlerini dolaşması gerekmektedir.

- İstisnasız bütün cezaevinde Corona testleri yapılmalı ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”

Açıklamada, Meclis, tüm insan hakları kurum ve kuruluşları, hukuk örgütleri, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının cezaevlerine bulaşan salgın ile ilgili duyarlı olmaya çağrıldı.