Coşkunlar havai fişek fabrikası patlaması davası 15 Mart'a ertelendi

Coşkunlar havai fişek fabrikası patlaması davası 15 Mart'a ertelendi

Sakarya'da meydana gelen havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanıklı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma 15 Mart'a ertelendi.

Sakarya’nın Hendek İlçesi Yukarı Çalıca Köyü yakınlarında kurulu Büyük Coşkunlar Havai Fişek Tesisleri’nde 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybetmesine, 127 kişinin ise yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin 7 sanıklı davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Sakarya 1. Ağır Ceza mahkemesi, 5'i tutuklu 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istenen duruşmayı 15 Mart'a erteledi.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 5 sanık tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Tutuksuz sanıklarla müştekiler ve taraf avukatları ise duruşmada hazır bulundu. Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan, aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

 

AİLELERE POLİS ENGELİ!

Öte yandan duruşma öncesi adliye önüne yürümek isteyen aileleri polisler engelledi. Aileler engellemeye tepki göstermek için açıklama yaptı. Açıklamanın ardından adliye girmek isteyen aileler bir kez daha engelle karşılaştı. Duruşma salonunun 30 kişilik olduğu gerekçesiyle içeri alınmak istenmeyen aileler mahkeme başkanıyla görüşme talebinde bulundu.

Basın açıklaması yapan aileler, "Daha önce defalarca şikayet ve uyarı yapıldı. Şimdi burada aileler engellenmeye çalışılıyor. Biz istiyoruz ki işçilerin canına kastedenler engellensin" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da duruşma için Sakarya'da ailelerin yanında yer aldı.

DURUŞMANIN ERTELENMESİ TALEP EDİLDİ

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme salonun küçüklüğü nedeniyle ailelerin tamamı adliyeye giremedi. 

Avukatlar, tüm ailelerin girebileceği ve sanıkların tamamının salona getirileceği bir salon talep etti.

Öte yandan sanık avukatları ve duruşma savcısı da duruşmanın ertelenmesini ve daha büyük bir salonda görülmesini istedi.

Savcı ayrıca sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

TEPKİ ÇEKEN SAVUNMA

Fabrika sahiplerinden tutuklu sanık Yaşar Coşkun, "Çalışan arkadaşlarıma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 6 aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarım da mağdur olmuştur" dedi.

Coşkun, duruşma salonuna getirilmeleri durumunda koronavirüs tedbirleri kapsamında 2 hafta karantinaya alınacaklarını, bu durumun göz önüne alınmasını ve tahliyesini talep etti. Tutuklu sanık avukatları da müvekkillerinin tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Sanık Y.C'nin avukatı Abdurrahim Burak, olayda sabotaj ihtimali olduğunu iddia ederek, müvekkilinin tahliyesini istedi. Bu esnada bazı müşteki vekilleri, Burak'ın ifadelerine tepki gösterdi.

Avukatlar arasında sözlü tartışma çıkarken, fenalık geçiren diğer sanık avukatı Özgür Akın'a sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Duruşmaya ara karar verilmek üzere ara verildi.