Çorlu tren katliamının üzerinden 2 yıl geçti: Aileler yine 'adalet' istedi...

Çorlu tren katliamının üzerinden 2 yıl geçti: Aileler yine 'adalet' istedi...

Çorlu tren katliamının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hayatını kaybeden yurttaşların ailelerinin adalet arayışı ise hâlâ sürüyor...

İleri Haber

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018 günü Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin ihmaller zinciriyle devrilmesi sonucu 25 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 2 yıl geçti. 

Çorlu tren faciasının ardından 4 sanık hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasına rağmen soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı. 

İleri Haber Editörü Tugay Candan, 24 Haziran tarihinde, davanın 5. duruşmasını yerinde takip etmiş, yaşananları aktarmıştı.

ADALET ARAYIŞI SÜRÜYOR

25 kişinin öldüğü 340 kişinin yaralandığı faicada, hayatını kaybeden yurttaşların ailelerinin adalet arayışı ise hâlâ sürüyor. 

Katliamın ikinci yılında, hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından anma etkinliği düzenlendi. Uzunköprü Tren İstasyonu'nda yapılan anmada, “Adalet rayların altında kalmasın unutmayacağız” pankartı açıldı.

'PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Çok sayıda kişinin katıldığı anmada söz alan faciada kızını, iki kardeşini ve yeğenini yitiren Zeliha Bilgin, TCDD'ye tepki gösterdi. İki yıldır adalet bulamadıklarını belirten Bilgin, “Kendilerini aklama çabaları içindeler ama aklayamayacaklar. Birbirimize o kadar sarıldık ki biz, onları kendilerini aklamalarına izin vermeyeceğiz. Bu adaletsizliği haykırdığımız sürece, elbet adalet bir gün yerini bulacak. 2 yıldır söylemekten utanıyorum. Bakan ise bakan, TCDD, siyasetçiler, bürokratlar kimse bunun hesabını bize vermek zorunda. Bugün bizi duymuyorlar, görmüyorlar. Sizden tek ricam bugün TCDD'nin sayfasına girin. Bir taziye mesajı koyabiliyorlar mı? Onlar ceplerinin dolduğuna bakıyorlar. Onların umurunda değil, Bihter ölmüş, Arda, Gülce, Mavi Nur, Beren ölmüş. TCDD katildir. İhmal cinayettir. Herkes ihmali görüyor. Kendilerini aklayamayacaklar. Peşini bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

"GELECEĞİMİZİ ÇALDINIZ"

Aileler, yapılan konuşmaların ardından tren istasyonuna yürüyerek, raylara siyah çelenk bıraktı. Burada da kısa bir konuşma yapan Bilgin, "Her yaptığımız etkinlikte insandan çok polis, jandarma yanımızda. Benim canımı almadan önce emniyeti yapacaktınız ki bugün canlarımız yanmayacaktı. Okullarda olacaktı çocuklarımız. Bizim geleceğimizi çaldınız" dedi.

NE OLMUŞTU?

8 Temmuz 2018 günü 25 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ihmaller zinciriyle tren kazası gerçekleşmişti.

Katliam sonrası atanan bilirkişiler Mustafa Karaşahin ile Bekir Sıddık Binboğa Yarman’ın Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile iş ilişkilerinin bulunduğu ortaya çıkmış, hazırlanan raporda ise tüm ihmallere rağmen üst düzey sorumlular yer almamıştı.

Ardından savcı Galip Özkurşun tarafından TCDD’nin 4 alt düzey çalışanı hakkında kovuşturma kararı verilmişti.

Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’deki üst düzey sorumlular için ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı vermişti.

Bunların üzerine acılı aileler adalet nöbetine başlamış, Anayasa Mahkemesi (AYM) önündeki nöbete ise polis saldırmıştı.

3 Temmuz’da gerçekleşen duruşmanın ardından ailelere saldıran polisler hakkında değil, acılı aileler, avukatları ve basın emekçileri hakkında soruşturma açılmıştı.