Çorlu Tren Katliamı'nda yitirilenler anıldı: 'Bize adaleti verin'

Çorlu Tren Katliamı'nda yitirilenler anıldı: 'Bize adaleti verin'

3 yıl önce bugün Çorlu Tren Katliamı faciasında 25 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı. Katlimanın yıl dönümünde yine "adalet" talebi yükseldi.

İleri Haber

Çorlu Tren Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde anıt yapıldı. Anmada konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, “Temmuz 2018’de ilk günden itibaren bu bir kaza değil, bir bir facia, bu bir katliam dedik. Facia incelendikçe, deliller ortaya çıktıkça bu sözün ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı” dedi. Ardından kazanın gerçekleştiği noktada da bir anma töreni yapıldı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Mahallesi’nde 8 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında sefer yapan trenin devrilmesi sonucu 7’si çocuk 25 kişi hayatını kaybetmişti. Acılı ailelerin adalet mücadelesi 3 yıldır sürerken, bugün katliamın 3. yılında Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bir anma töreni düzenlendi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralıların da katıldığı törende Törende Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin desteğiyle yapılan “8 Temmuz Anıtı” da açıldı. Törende bir konuşma yapan Hançerli, "8 Temmuz 2018’de ilk günden itibaren bu bir kaza değil, bir bir facia, bu bir katliam dedik. Facia incelendikçe, deliller ortaya çıktıkça bu sözün ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Bir değil onlarca eksiklik ve hata vardı. Bir dizi hatanın olduğu bu yerde 25 canımızı yitirdik. Aradan 3 yıl geçti. Türkiye’de acılar yaşayan insanların bir mücadelesi var, adalet arayışı var. Bu faciada yaşamını yitirenlerin aileleri de maalesef ki böyle bir mücadele içine girmek zorunda kaldı. Bu unutulacak bir acı değil. Kaybettiklerimize borcumuz unutturmamak ve gerçek suçluların cezasını çekmesi” dedi.

KATLİAMIN GERÇEKLEŞTİĞİ NOKTADA ‘ADALET’ İSTEDİLER

Ardından facianın gerçekleştiği noktada da bir anma yapıldı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının rayların üzerine bırakıldığı anmada “adalet” istendi.

‘BİZE ADALETİ VERİN’

Facianın gerçekleştiği noktaya yakın bir yerde bulunan anıtın yanında devam eden törende ise kızı Bihter Bilgin, kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş ile yeğeni Beren Kurtuluş’u kaybeden Zeliha Bilgin yaptığı konuşmada, “8 Temmuz 2018 bir katliam. Göz göre göre 25 kişi katledildi. Üzerinden 3 yıl geçti ve tek bir gerçek sorumlu yargılanmadı. Bu ülkenin içinde bulunduğu adaletsizliğin en net örneklerinden biridir. 25 canımızı TCCD’nin ihmallerine kurban verdik. Bu ülkenin savcılarına yalvarıyorum. Bize adaleti verin” ifadelerini kullandı.

‘ADALET RAYLARIN ALTINDA KALMASIN’

Katliamda oğlu Oğuz Arda Sel ve eski eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz de adaletin rayların altında kalmamasını istedi. Canlarının ilk günkü kadar yandığını söyleyen Öz, “25 canın hesabını sormadan bu davadan vazgeçmeyeceğiz. Çorlu’yu unutturmak istemiyoruz. Çünkü Çorlu unutulursa yarın başka katliamların önü açılacaktır. Bugün benim canım yandı, yarın başkasının canı yanmasın” şeklinde konuştu.

‘KATLİAM 2002’DE BAŞLADI’

Törende bir konuşma yapan ailelerin avukatlarından Can Atalay da “Buradaki katliam 2002’de başlıyor. 2011 ve 2013’te de özelleştirmeye yönelik mevzuat değişiklikleriyle bir dönüşümün adımları atıldı ve sonuç olarak Türkiye’nin tüm demiryolu hatları güvenliksiz hale geldi” dedi.

Konuşmaların ardından anıta karanfiller bırakıldı.