Çorlu Tren Katliamı Davası’nda saldırgan polislere değil, katılanlara dava!

Çorlu Tren Katliamı Davası’nda saldırgan polislere değil, katılanlara dava!

Çorlu Tren Katliamı'nda yakınını kaybeden aileler ve duruşmaları takip edenlere açılan davalara bir yenisi eklendi. Olayda anne ve babasını yitiren Esra Araç ve duruşmaları takip eden TİP MK Üyesi Birtan Altan'a dava açıldı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Çorlu Tren Katliamı’nın 3 Temmuz 2019’daki ilk duruşmasında yaşananlara ilişkin katliamda anne ve babasını kaybeden Esra Araç ile duruşmayı takip eden TİP MK Üyesi Birtan Altan’a “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün Çorlu Adliyesi’nde görüldü.

8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Mahallesi mevkiinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasın ilk duruşması 3 Temmuz 2019’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Kapasite yetersizliği nedeniyle katliamda yakınlarını kaybeden ailelerden bazıları Çorlu Adliyesi’ndeki salon dışında kalmış, duruşma esnasında kapılar içeridekilerin üzerine kilitlenmişti.

O esnada içeri girmek isteyen ailelere polis saldırmış, içeriden çıkmak isteyenlerle polis arasında salon kapısında arbede yaşanmıştı. Katliamda annesi Rubize Kartal ile babası Gani Kartal’ı yitiren Esra Araç o arbedede baygınlık geçirmişti. Mahkeme heyeti davadan çekilmişti.

POLİSLERE DEĞİL, KATILANLARA DAVA!

O gün yaşananlara ilişkin Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğü’nün şikayetiyle Esra Araç ve duruşmayı takip eden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komite (MK) Üyesi Birtan Altan hakkında “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün Çorlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık Birtan Altan, avukatlar Zübeyde Arslan ve Sevgi Evren Köroğlu’nun yanı sıra katliamda kızı Bihter Bilgin’i kaybeden Zeliha Bilgin de katıldı. Sanık Esra Araç ise rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamadı.

‘ADİL BİR YARGILAMA BEKLERKEN, YARGILANAN TARAFTA OLMAK ÜZÜCÜ’

Mahkemede ifade veren Altan, acı olayın gerçekleştiği 8 Temmuz 2018’de TMMOB MMO Çorlu Yürütme Kurulu Sekreteri olarak olay yerine inceleme için ilk gidenlerden biri olduğunu, ilk inceleme sonucu Toplumcu Mühendis ve Mimarlar olarak bir rapor oluşturduklarını, bu raporunda dava dosyasına girdiğini söyledi. Ayrıca TİP Tekirdağ İl Yönetim Kurulu ve MK Üyesi olduğunu, hem siyasi kimliği, hem de Oda yöneticiliği nedeniyle duruşmaya dahil olduğunu vurguladı.

Adil bir yargılama beklerken, yargılanan tarafta olmalarının üzüntü verici olduğunu kaydeden Altan, duruşma günü böyle büyük bir davaya yetersiz bir salon tahsis edilmesi nedeniyle izdiham yaşandığını ve insanların bayıldığını söyledi. Altan, kendilerinin insanlara yardım etmeye çalıştığını ve kamu malına zarar vermediğinin altını çizdi.

Davanın ikinci duruşması 24 Kasım’da görülecek.

‘BU DAVA DAYANIŞMAYI SEKTEYE UĞRATMAK İÇİN’

Kendisine açılan davayı değerlendiren Birtan Altan, “Çorlu Tren Katliamı Davası toplumsal bir davadır” diyerek, TİP’in bu davada mağdur edilmiş ailelerle dayanışma içinde olmaya devam edeceğini ve açılan bu davanın da ailelerle dayanışmayı sekteye uğratmak için açılmış bir dava olduğunu ifade etti.