Çorlu tren katliamı davasında mahkeme heyeti davadan çekildi!

Çorlu tren katliamı davasında mahkeme heyeti davadan çekildi!

Çorlu tren katliamının ilk duruşması yapılamadı. Polis saldırısına uğrayan ailelerin ve yaralıların bir kısmı salona alınmadı, mahkeme heyeti "polis saldırısının heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor" gerekçesiyle davadan çekildi.

Tugay Candan - Twitter: @TugayCandann

Mail: [email protected]

8 Temmuz 2018’de Çorlu’nun Sarılar Mahallesi mevkiinde 25 kişinin hayatını yitirdiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamının ilk duruşması bugün saat 10.00'da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

"Kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulunan TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk isimli ‘alt düzey sorumlular,’ Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince bugün yargılanmaya başladı.

Ailelerin talebi ise TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte katliamdan sorumlu olan siyasilerin de yargılanması yönünde. Bu bakımdan çarşamba günü başlayacak davanın önemli olduğunu vurgulayan aileler ve ailelerin hukuk mücadelesini üstlenen avukatlar, duyarlı yurttaşlar ve kamuoyunu dava günü Çorlu Adliyesi’ne çağırdı.

Güncelleme 14.00

Çorlu Tren Katliamı ailelerinin avukatlarından Can Atalay mahkeme sonrası açıklamalarda bulundu.

Güncelleme 13.45

Çorlu Tren Katliamı'nda anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal, dava sonrasında açıklamalarda bulundu.

Güncelleme 13.30

Çorlu Tren Katliamı'nda kızını kaybeden Zeliha Bilgin mahkeme sonrasında açıklamalarda bulundu.

Güncelleme 13.20

Avukat Gökmen Yeşil, dava sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güncelleme: 12.25

Mahkeme heyetinin duruşmadan çekilme kararı Çorlu tren katliamı aileleri tarafından tepki çekti. 

Güncelleme 11.55

Mahkeme heyeti davadan çekildi. Heyeti çekilme gerekçesini "Davadan önce gerçekleşen polis saldırısının heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor" şeklinde açıkladı.Dosya, mahkeme heyetinin çekilme kararının değerlendirilmesi için Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Güncelleme 11.50

Ailelerin avukatlarından Mustafa Ersin, aileler ve yaralıları içeri almayan emniyet müdürü, emri veren savcılık ya da heyet hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukat Can Atalay polis saldırısı hakkında, "Aileler salon önünde saldırıya uğradı, bundan heyet ya da savcı sorumlu, saldıran polislerin kimlik tespitinin yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir ara karar verilmeden duruşma sürdürülemez" dedi.

Ailelerin avukatlarından Mürsel Çoban, "Güvenlik için gösterdiğiniz hassasiyeti bizim acılı ailelerimiz için de göstermenizi bekliyoruz" dedi.

Güncelleme 11.15

Çorlu tren katliamı davasında, polis aileleri salona almadı, aileler kapıları kendileri açtı.

Güncelleme 10.25

Aileler, adliye önünde açıklama yaptı:

Güncelleme: 09.30

Aileler mahkeme önüne yürüyüşe geçti.