Çorlu Tren Katliamı Davası'nda 'dönüm noktası': Mahkemeden, tüm sorumlulular hakkında suç duyurusu!

Çorlu Tren Katliamı Davası'nda 'dönüm noktası': Mahkemeden, tüm sorumlulular hakkında suç duyurusu!

Çorlu Tren Katliamı Davası'nın 7. duruşması bugün görüldü. Aileler ve avukatların mücadelesi sonucu davanın geldiği noktada, mahkeme heyeti, tüm sorumlularla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Çorlu Tren Katliamı'nın 7. duruşmasında mahkeme, katılan avukatlarının TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul ederek, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Dava 7 Eylül'e ertelendi.

Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328’de kişi de yaralanmıştı. Skandallarla dolu bir soruşturma süreci ve ardından adli sürecin işletildiği Çorlu Tren Katliamı davasının 7. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesinde aileler, yağışa rağmen Çorlu Santral Parkı'nda toplanarak davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü. Hayatını kaybedenlerin yakınları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) eski Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve TCDD Servis Bakım Müdür eski Vekili Mümin Karasu'nun fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyarak dosyaya TCDD üst yönetiminin dahil edilmemesini protesto etti.

 

Duruşmaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Barış Atay, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) vekiller Sera Kadıgil, Ali Şeker, Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygün, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve TİP Çorlu İlçe Başkanı Barış Saygın da katıldı.

TCDD'NİN KATILMA TALEBİNE RET

Duruşmada, TCDD'nin davaya katılma taleplerine hem sanık, hem katılan vekilleri itiraz etti. TCDD'nin davaya delil sunmasına itiraz edildi. TCDD Genel Müdürlüğü'nün katılma ve delil sunma talebi mahkeme tarafından "TCDD'nin taraf olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

'DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI'

Ardından, müşteki ve mağdurlara söz verildi.

Yurttaşlar, şunları söyledi:

15 yaşındaki kızını ve kız kardeşlerini kaybeden Zeliha Bilgin: 982 gündür adalet bekliyoruz. Çıkan raporlarda her şey ortadadır. Üst düzey, gerçek sorumluların buraya gelmesini istiyoruz.

Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz: Ben torunumu kaybettim. Bu davada doğru gitmeyen birçok şey görüyorum. Sizden devlet olarak tüm sorumluları yargı önüne getirmenizi istiyorum.

Melek Tuna'nın eşi Ekrem Tuna: Tren şeflerinin kazadan sonra olay yerinde tanınmamak için üzerine mont giydiklerini gördüm.

Sena Köse'nin annesi Aysun Köse: Kazaya neden olan menfez sonradan yapıldı. Peki yolcu tren hala neden çalışmıyor? Neden çekiniyorlar öyleyse?

Emel Duman'ın eşi Erkan Duman: Oğlumun doğum gününü yalnız kutladık. Parka değil, eşimin mezarına gidiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Babam kanser oldu.

Serhat Şahin'in babası Hüseyin Şahin: Ben beklerdim ki üst düzey sorumluları karşımıza dikmenizi beklerdim. TCDD kendisini aklamaya çalışacağına, sorumlu olanları teslim etmeliydi.

Faciadan yaralı kurtulan Hediye Bülbül: Ölümden kurtuldum, belim kırık. Ölenler var. Nurdan arkadaşımın kolu koptu. Ben adalet istiyorum. Benim çocuklarım gelemiyor, otobüs pahalı. Tren neden çalışmıyor?

Eşini, 6 aylık bebeğini, baldızını ve diğer baldızının kızını kaybeden Melih Kurtuluş: 3 yıl içinde geldiğimiz nokta, bugün vereceğiniz kararla davayı yeniden başlatacak bir nokta.

Hasta olduğu için duruşmaya gelemeyen ve kazada oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, avukatı aracılığıyla beyanda bulundu: "Ölüm döşeğinde bile olsam son nefesimde adalet diyeceğim. Ben yargılanırken, 25 kişinin katilleri yargılanmadı bile."

SORUMLULAR İSİM İSİM SIRALANDI

Daha sonra avukatlar, bilirkişi raporlarındaki hususların açıkça üst yönetimi sorumlu olarak işaret ettiğine dikkat çekti. Bilirkişi raporunda kusurlu bulunan makamlardakilerin tespit edilmesi, organizasyon şemasının belirlenmesi ve suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

Avukat Onur Şahinkaya, görüntülü bir sunum yaptı. Sunumda, TCDD'nin mahkemeye sunmak istediği ama reddedilen delillerden biri hattın yol bekçisi kontrol grafiği. TCDD belgelerinde bu belge okunamaz durumda. Şahinkaya ise "Bu TCDD'nin zavallılığıdır" dediği grafiğin yeniden çizilmiş halini sundu.

Avukat Zübeyde Arslan, bilirkişi raporunda asli sorumlu olarak gösterilen makamlarda görev alan kişileri açıkladı ve raporda işaret edilen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Raporda yalnızca görev tanımları yazan fakat isimleri belirtilmeyen kişilerin isimlerini de açıklayan Arslan, hakkında suç duyurusunda bulunulmasının talep edildiği 26 ismi şöyle sıraladı: 

- Genel Müdür İsa Apaydın, 

- Genel Müdür Yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çav,

- AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın,

- Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül,

- TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım,

- TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer,

- TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman,

- DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir, 

- TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney,

- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt,

- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erol Arıkan, 

- TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan,

- TCDD I. Bölge Müdürü Nihat Aslan,

- TCDD I. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli,

- TCDD I. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz,

- TCDD I. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu, 

- TCDD I. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan

- Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın

- Katliamın meydana geldiği dönemde, 1. Bölge Müdürlüğünde Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı bulunan Levent M. Meriçli; Demiryolu Bakım Servis Müdür Vekili Mümin Karasu, alt yapı iilerinden sorumlu olan Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras; üst yapı işlerinden sorumlu olarak Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan; bütün elektrik işleri, teftiş ve turneden sorumlu Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek; sinyalizasyon, telekomünikasyon, gsmr, kablo, santral bakım onarım işleri ve hak ediş ve personel hareketlerinden sorumlu Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Verilen aranın ardından katılan vekilleri, sanık ve sanık vekillerine söz verilmesinin ardından savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, mevcut bilirkişi heyetine hukukçu ve İSG uzmanı atanarak mevcut sanıkların kusurlu olup olmadığının araştırılması, katılan avukatlarının verdiği ve içerisinde üst sorumluların yer aldığı dilekçenin savcılığa gönderilerek tefrik dosyasına ihbar sayılması talep edildi.

MAHKEMEDEN ARA KARAR: SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, faillerin tespiti için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın  2019/2966 sıra sayılı dosyasının neticelenmesinin beklenmesine, neticelendiğinde birleştirilmesine, katılan avukatlarının TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul ederek, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Dava 7 Eylül'e ertelendi.

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 7. duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Zeliha Bilgin, "Bugün çok rahat kararlar alınabilirdi. Avukatlarımızın talepleri o kadar güzeldi ki... Müştekilerin ve sanıkların talepleri aynı yöndeydi. Suçlu 4 kişi değildi. Suçlu yönetimdi, zamanın ulaştırma bakanı, zamanın genel müdürüydü ama heyet topu gene savcıya attı. Adalet mücadelemiz bitmeyecek. Bizler söz verdik. Adalet yerini bulana kadar son nefesimize kadar mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

'BU BİR DÖNÜM NOKTASIDIR'

Ailelerin avukatlarından Sevgi Evren Köroğlu da "Verilen 7 duruşmalık mücadele sonucunda tüm sorumlular hakkında Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunuldu. Bu bir dönüm noktasıdır" yorumunda bulundu.

'DAVA CİDDİ ANLAMDA BUGÜN BAŞLIYOR'

Avukat Onur Şahinkaya da İleri'ye yaptığı değerlendirmede, "Davamız ciddi anlamda bugün başlıyor diyebiliriz. Üst düzey sorumluların şüpheli olma süreci başlamıştır. Bundan sonra yapılacak olan bu kişilerin sanık olmasıdır" ifadelerini kullandı.