Çorlu Tren Katliamı davasında 8. duruşma: Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı hakkındaki suç duyurusunu kabul etti

Çorlu Tren Katliamı davasında 8. duruşma: Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı hakkındaki suç duyurusunu kabul etti

Skandallarla dolu bir soruşturma süreci ve ardından adli sürecin işletildiği Çorlu Tren Katliamı davasının 8. duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. TCDD ve Bakanlık yetkililerinin dahil edilmesini engelleyen Çorlu Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında görevi kötüye kullanma ve adil yargılanmayı engelleme suçu başvurusunu kabul edilirken, dava suç dosyalarının yeniden incelenmesi için 25 Ocak'a ertelendi.

İleri Haber

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamıyla ilgili açılan davanın 8'inci duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Aileler duruşmaya sorumluların getirilmemesine tepki gösterdi.

Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328’de kişi de yaralanmıştı. Skandallarla dolu bir soruşturma süreci ve ardından adli sürecin işletildiği Çorlu Tren Katliamı davasının 7. duruşmasında mahkeme, katılan avukatlarının Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul ederek, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

8. duruşma öncesi Çorlu Santral Durağı’nda toplanan aileler, davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü.

'SUÇLU OLAN KİMSEYİ BURAYA GETİRMEDİNİZ'

Duruşmada konuşan Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz, “Savcılık, TCDD ile ticari ilişkileri olan bilirkişilerin raporlar hazırlamasına göz yumdu. Mahkeme ise buna ses çıkarmadı. Üç yıldır mahkeme kapılarındayız fakat suçlu olan kimseyi buraya getirmediniz. Eğer böyle olacaksa hiç mahkeme olmasın ve bilelim” dedi.

'ÇOCUĞUM OKULA GİDECEĞİNE MEZARDA'

Bihter Bilgin'in annesi Zeliha Bilgin ise, “3 yıldır sağ taraf neden boş? Suçlular neden gelmiyor. Buradan birisine hakaret etsek hemen mahkemede yargılanır hüküm giyeriz. Ama üç yıldır 25 kişinin öldüğü davada suçlular yok. Bugün çocuğum okula gideceğine mezarlıkta” dedi.

'TÜM BUNLARDAN SORUMLU BİNALİ YILDIRIM BURADA YOK'

Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz “Yargı yılınız hayırlı olsun. Nasılsınız diye sormak istiyorum mahkeme heyetine. Nasıl geçti tatiliniz? Bizim altı ayımız yine kötü geçti. Altı aydır bizim önümüze yine aynı 3-4 kişi getirildi. Biz buraya sizin gül yüzünüzü görmeye gelmiyoruz. Tüm bunlardan sorumlu Binali Yıldırım yok burada. Heyetinizi ve savcınız katilleri koruyor” diye konuştu.

Hakim bunun üzerine “Savcılık dosyasını bekliyoruz. Acınızdan dolayı sesinizi kesmedim. Fakat ithamları kabul etmiyorum” yanıtını verdi.

'BUNLARI KİMLER KORUYOR?'

Oğuz Arda Sel’in dedesi Necmettin Sel ise “Benim oğlum ve torunumun hayalleri vardı yok oldu. Ben bunu Cumhurbaşkanına söyledim beni arayınca. 25 can gitti hâlâ kimseyi getirmediniz. Savcı bey ve heyete soruyorum kimler koruyor bunları? Adalet ve vicdan yok. Mecliste araştırma önergesi bile reddediliyor” dedi.

‘SAVCI GALİP ÖZKURŞUN 6 AY İÇİNDE HİÇBİR ŞEY YAPMADI’

Vekil avukat ise, Savcı Galip Özkurşun’a 6 ay içerisinde hiçbir şey yapmadıklarını, sorumluları ortaya çıkarmadıklarını söyledi. Avukat konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gerçek sorumlular ortaya çıkarılmaması için özel bir çaba sergileniyor. Bu kadar çaba sergileniyor ise örgütlü bir koruma oluştuğu düşüncesine giriyoruz. Galip Yılmaz Özkurşun’un görevi kötüye kullandığı üzere ihbarda bulunulması talep ediyoruz. Buradaki aileler hukukçu değiller, canları yanmış, ailelerini kaybetmişler. Bu insanlardan nezaket göstermesini bekleyemezsiniz, hatta bağırıp çağırmaları en büyük haklarıdır."

Canları yanmış aileler ve gazeteciler hakkında anında suç duyurusunda bulunulduğunu söyleyen avukat, “Burada Cumhurbaşkanı aleyhinde bir laf söylense ertesi gün sabahında ifade vermeye çağrılıyor. Ancak katiller hakkında bu kadar bilirkişi raporu ve ifadeler varken neden hala burada değiller?” diye sordu.

DAVA ERTELENDİ

Bilirkişiler hakkında yürütülen soruşturmanın ve gerçek sorumluların yargılanmasının önünü açması beklenilen TCDD 1. Bölge müdürü ve üst düzey yöneticileri hakkında yürütülen dosyanın akıbetinin sorulmasını, kaza bölgesinde yeniden keşif yapılması talebinin daha sonra değerlendirilmesini ve eksikliklerin giderilmesini talep etti. Sanıklara olası kastla insan öldürme suçundan ek savunma verildi.

Mahkeme heyeti, 3 yıldır Çorlu Tren Katliamı soruşturmasına TCDD ve Bakanlık yetkililerinin dahil edilmesini engelleyen Çorlu Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında görevi kötüye kullanma ve adil yargılanmayı engelleme suçu başvurusunu kabul edip bakanlık muhaberatına bildirme kararı verdi.

Yeni keşif talebi ve bir kısım TCDD yöneticilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin soruşturma akıbetlerinin sorulmasından sonra yeniden değerlendirilmesine, Cumhuriyet Savcısı hakkında yapılan suç duyurusu talebinin Çorlu CBS Bakanlık Muhabere Bürosuna bildirilmesine ve mevcut adli kontrollerin devamına karar verilen duruşma 25 Ocak 2022 tarihine ertelendi.