Çorlu tren katliamı davasında 6. duruşma geride kaldı: Dava 16 Mart'a ertelendi

Çorlu tren katliamı davasında 6. duruşma geride kaldı: Dava 16 Mart'a ertelendi

Facianın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen asıl faillerin yargılanmadığı Çorlu tren katliamı davasının 6. duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti davayı 16 Mart'a erteledi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328’de kişi de yaralanmıştı. Başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli sürecin işletildiği Çorlu tren katliamı davasının 6. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bir önceki duruşmada tefrik dosyasına bilirkişi atanmış ve 7 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmuştu. Bugünkü duruşmada, dava dosyasına giren yeni bilirkişi raporu da gündeme alındı. Mahkemenin açıkladığı ara kararda, bilirkişi raporuna beyan için 15 günlük süre verilirken, TCDD Genel Müdürlüğü'nün katılma talebi ise reddedildi.

Duruşma öncesinde aileler, Çorlu Santral'de toplanarak davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü. Burada duruşma salonuna alımlarda kapıda yoğunluk oluşurken, güvenliğin kontrol esnasında zaman zaman zorluk çıkartması da dikkat çekti. Duruşmayı izleyenler arasında HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün de bulunuyor.

Duruşma, celse arasında gelen belgelerin okunmasıyla başlandı. Belgelerin ardından, bilirkişi raporu okundu.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İHMALLER SIRALANDI

Bilirkişi raporunda şu ihmaller dikkat çekti:

- Tren hızının 110 km/saat olduğu ve hız ihlali olmadığı tespit edilmiştir.

- Yağış, bulunduğu bölge itibarıyla öngörülebilir niteliktedir ancak menfez kapasitesi yetersizdir.

- TCDD ilgili birimlerinin küresel iklim değişikliği konusunda bilgili olmaları gerekmesine karşın, gerekli tedbirler alınmamıştır.

- Balast tutucu duvar tüm menfezlere yapılmış olması gerekirken, yatırım planına dahi alınmadığı tespit edilmiştir.

- TCDD'nin daha çok yol kontrol memuru istihdam etmesi şarttır.

- Özetle, vagonda eksik yoktur, hız ihlali yoktur, yağış miktarı öngörülebilirdir ancak menfez kapasitesi yetersizdir. TCDD AR-Ge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ve ilgili diğer müdürlüklerin, altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığının ve Yol Kontrol Memuru istihdam etmekle görevli birimlerin kusurlu olduğu anlaşılmıştır.

'ÜST SORUMLULAR İŞLERİNİ DOĞRU YAPMAK ZORUNDA KALACAKTI!'

Bilirkişi raporunun okunmasının ardından davaya müdahil olmak isteyen müştekiler söz aldı. Tren katliamında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz, ''Bu dava başladıktan sonra 4-5 tren kazası oldu. Burada bir kişiyi tutuklasaydınız üst sorumlular işlerini doğru yapmak zorunda kalacaktı. Yazık değil mi, insanlar öldü!'' dedi.

'KİMSE BİZİ SORMUYOR'

Trenden yaralı çıkan Hediye Bülbül konuşuyor:

''Bizimle hiç ilgilenen, halimizi soran yok. Hastaneye gidiyoruz para, oraya gidiyoruz para. Bizim buraya gelmemiz bile para. Bittik. Acımız büyük. Devlet memuruydum. 5 yıldır çalışmıyorum, bu hale geldim. Neden kimse bizi sormuyor, neden bizimle kimse ilgilenmiyor? Bizlerle ilgilensinler. Hastaneye gidemiyorum, para istiyorlar. Belim ağrıyor, yürüyemiyorum. Kimse bizi sormuyor.''

Kazada hayatını kaybeden Sena Köse'nin annesi Aysun Köse söz aldı: ''Bizler çok büyük acılarla buraya geliyoruz. Burada makinistleri de görmek istiyoruz.''

Tren kazasında kolunu kaybeden Nurdoğan Aktürk: ''Ben de makinistleri burada görmek istiyorum. Tren çok hızlıydı.''

'ÜST DÜZEY SORUMLULARIN YARGILANMASINI İSTİYORUM'

Kazada oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz: ''Ben artık TCDD üst yönetiminden birilerini burada görmek istiyorum.  Ben burada taş taşıyan bir sanık değil, 25 kişinin ölümünden sorumlu üst düzey yöneticileri görmek istiyorum. Canımız acıyor.''

Çorlu'daki tren kazasında 15 yaşındaki kızını ve kız kardeşlerini kaybeden Zeliha Bilgin, söz aldı: ''Ben 4 canımı ihmalsizliklere kurban vermiş bir insanım. Biz evlatlarımızın katillerinin yargılanmasını istiyoruz. Üst düzey sorumluların ceza almasını istiyoruz. Taş taşıyan bir insanın sanık sandalyesinde oturmasını utanç olarak görüyorum. Sizden tek beklentim gerçek suçluları karşımıza getirin.''

'BUNUN ADI OLASI KAST İLE ÖLDÜRMEDİR'

Katılan vekilleri söz almaya başladı. Avukat Can Atalay konuşuyor:

''Yargılama bu şekilde devam ettirilemez. Bilirkişi raporunun eksik hali bile o kadar önemli ki Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şimdiye kadar harekete geçmesi gerekirdi. Bu rapor eksikliklerine rağmen kimlerin sanık olmasını gerektiğini işaret ediyor. Bilirkişi raporu mevcut sanıklarla davanın devam edemeyeceğini ve ek iddianameye ihtiyaç duyulduğunu işaret ediyor. TCDD öyle bir hale getirilmiş ki risk analizi bile yapamıyor. Bizce ulaştırma bakanı dahil sorumludur ancak rapor bunu genel müdürlük düzeyinde tutuyor. 

Asgari olarak TCDD Genel Müdürü bu dosyaya sanık olarak gelmelidir. Sadece bu menfez değil bunun gibi onlarca menfez var bunu biz değil sanık söyledi, raporda da bu saptanıyor. Mümin Karasu amirleri ile beraber olacak olanı görmüş, sadece kendini kurtaracak bir yazışmayı evrak kayda sokmuştur. Bunun derslerde gösterilmesi gerekir. Bunun adı olası kast ile öldürmedir. Daha açık bir örneği olamaz. Risk analizi dahi yaptırmamışlar. Bu dosyadaki yargılama en baştaki kişiye kadar gitmek zorundadır. TCDD’yi risk analizi dahi yapamayacak hale getirinlerin cezai sorumluluğu yok sayılamaz''

Avukat Haşim Korkmaz, Avukat Hayrettin Çil, Avukat Mustafa Ersin, Av. Selvi Yüzbaşıoğlu ve Av. Gökmen Yeşil söz aldı. Katılan avukatları genel olarak rapordaki eksikleri sıraladı. Ortak taleplerden birisi, bilirkişideki ihmallerin şahsileştirilmiş kusur kapsamına alınarak üst düzey sorumluların sanıl sandalyesine oturtulması.

'TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SUÇUN FAİLİDİR'

Söz alan Av. Evren İşler, “Bu dosya basit taksir dosyası değildir. TCDD, insan hayatını maliyet kalemi olarak görmüş, insanların ulaşım hakkını basit bir ticari faaliyet gibi görmüştür. Demiryolu Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Genel Müdür İsa Apaydın, uzun yıllar ulaştırma bakanlığı yapan Binali Yıldırım, katliam tarihindeki Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Altyapıdan Sorumlu Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, Demiryolu Bakım Daire Başkanı Fahrettin Yıldırım Bölge Müdürü Nihat Aslan 1. Bölge Müdürlüğünde Risk Analizinden Sorumlu Olan Müdür Cemal Yaşar Tangül bizim tespit edebildiğimiz sorumlulardır. Ayrıca TCDD Genel Müdürlüğünün suçtan zarar gören olarak katılma talebinde bulunması hakkında ne diyeceğimi bilemiyorum. Tabii ki suçtan zarar görmemişlerdir. Aksine suçun failleridir. Taleplerinin reddi gerekir.''

Savcı mütalaasını açıkladı: ''TCDD'nin katılma talebinin reddine, bilirkişi raporunda sanıklarla ilgili somut değerlendirme olmadığından ve katılan vekillerin itirazları doğrultusunda belgelerin toplanmasın ardından ek rapor alınmasına, ayrıca mevcut raporun değerlendirilmesi için soruşturma aşamasında tefrik edilen Cumhuriyet Başsavcılığı 2019/2966 soruşturma sayılı dosyasına gönderilmesi...''

Savcının mütalaasını açıklamasının ardından duruşmaya 1,5 saat ara verildi.

SANIK AVUKATI: DEMİRYOLU CİNAYETLERİ BİNALİ YILDIRIM DÖNEMİNDE BAŞLADI

Saat 14.40 itibarıyla duruşma sanık beyanlarıyla devam ediyor. Sanık Çetin Yıldırım, Yozgat'a sürgün edildiğini, denetimli serbestliğinin kaldırılmasını ve mahkemelerden muaf olmayı talep etti.

Sivas'ın Divriği ilçesine sürülen sanık Turgut Kurt ise duruşmaya katılmadı. Kurt'un avukatı Ersin Albuz, ''Bu demiryolu cinayetleri AKP iktidarında, Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde örgütlü olarak başlamıştır'' dedi.

DAVA 16 MART'A ERTELENDİ

Bir arpa boyu yok alınamayan Çorlu tren katliamı davasının 6. duruşması sona erdi. Mahkeme heyeti davayı bir kez daha erteledi. Buna göre bir sonraki duruşma 16 Mart'ta görülecek.

Duruşma sonrası Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi önünde açıklama yapan Avukat Gökmen Yeşil, "Asıl yetki ve sorumluluk savcılıkta. Kazanın olduğu dönem yetkili olan ve terfi eden kişilerin delillerle temas etmesinin önü kesilmelidir" şeklinde konuştu. 

NE OLMUŞTU?

8 Temmuz 2018 günü 25 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ihmaller zinciriyle tren kazası gerçekleşmişti.

Katliam sonrası atanan bilirkişiler Mustafa Karaşahin ile Bekir Sıddık Binboğa Yarman’ın Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile iş ilişkilerinin bulunduğu ortaya çıkmış, hazırlanan raporda ise tüm ihmallere rağmen üst düzey sorumlular yer almamıştı.

Ardından savcı Galip Özkurşun tarafından TCDD’nin 4 alt düzey çalışanı hakkında kovuşturma kararı verilmişti.

Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’deki üst düzey sorumlular için ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı vermişti.

Bunların üzerine acılı aileler adalet nöbetine başlamış, Anayasa Mahkemesi (AYM) önündeki nöbete ise polis saldırmıştı.

3 Temmuz’da gerçekleşen duruşmanın ardından ailelere saldıran polisler hakkında değil, acılı aileler, avukatları ve basın emekçileri hakkında soruşturma açılmıştı.