Çorlu tren katliamı davasında 5. duruşma yarın: 'Sus payı mı verildi?'

Çorlu tren katliamı davasında 5. duruşma yarın: 'Sus payı mı verildi?'

Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması yarın görülecek. Acılı ailelerin adalet arayışı sürerken, duruşma öncesi konuştuğumuz Avukat Sevgi Evren davadaki son durum hakkında bilgi verdi. Evren, TCDD'nin olaydaki sorumluluğuna ilişkin, "Bu yağmurlu havalarda yeni bir kaza olmaması sadece tesadüf. Güvenlik önlemleri yeterince ve kaza olmadan alınmıyor. Altyapı hala aynı. Bu yüzden üst yönetime yönelik iddialarımız hala sürüyor" dedi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Çorlu tren katliamı ailelerinin avukatlarından Sevgi Evren, davanın 5. duruşması öncesi, “Mümin Karasu davanın üst yönetime giden en zayıf halkası. Karasu’ya bir sus payı mı verildi? Bir yerleri işaret etmemesi için susturuldu mu?” diye sordu.

Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328’de kişi de yaralanmıştı. Başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli sürecin işletildiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması yarın (25 Haziran) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek. Çorlu Adliyesi’ndeki salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne alınan duruşma 10.00’da başlayacak. Her duruşma öncesinde olduğu gibi adalet arayan aileler yine Çorlu Santral Parkı’nda bir araya gelip, Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyecek.

[ih2]

‘BİLİRKİŞİ YAZILARINA İTİRAZ ETTİK’

Davada şu ana kadar sanık ifadeleri tamamlandı. Yarınki duruşmada, müşteki ifadelerine devam edilmesi bekleniyor. Duruşma öncesi dosyadaki son duruma ilişkin bilgi veren, ailelerin avukatlarından Sevgi Evren, bu celsede bilirkişi heyetinin belirlenip olay yerinde bir keşif tarihi belirlenmesini beklediklerini ifade etti. Bilirkişi heyetlerine dair üniversitelerden yazılar geldiğini söyleyen Evren, bu yazılara itirazda bulunduklarını dile getirdi.

‘MAHKEME ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINI SÖYLÜYOR’

Evren, şunları söyledi:

“Yeterli olmayan, bu alanda çalışmayan, alt yapı ve üst yapı konusunda uzman olmayanların önerildiği cevaplar geldi. Bunlara dair itirazlarımızı yaptık. Mahkeme bu konuda titiz davrandığını söylüyor. ‘Gerçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız’ gibi bir ifadeleri var kendilerinin ama onu yarınki duruşma gösterecek. Açıkçası bizim itirazlarımızı dikkate almalarını bekliyoruz. Çünkü bu katliamın gerçek sebeplerinin ortaya çıkması için bu alandan özellikle tren altyapısı ile ilgili, zemin mekaniği ile ilgili, meteorolojiyle ilgili uzmanların böyle bir bilirkişi heyetinde yer alması gerekiyor. Mahkemenin çok dikkatli incelemesi lazım.”

PANDEMİ KOŞULLARINDA DURUŞMA

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin duruşmaya katılımı nasıl etkileyeceği hakkında da konuşan Evren, “Aleni bir dava olduğu için katılım çok olacaktır. Buna gereken şartların yaratılması gerekir. Bu bizim değil, idarenin işidir” dedi.

‘AİLELERİN TALEBİ ADALET’

Ailelerin beklentisinin, gerçek sorumluların yargılanması olduğunu vurgulayan Evren, “Çünkü sadece 4 demiryolu çalışanı bu davada yargılanıyor. Bakım müdürlüklerinin ve üst yapıdan sorumlu genel müdürlüğün, TCDD Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı ve Bakan dahil Ulaştırma Bakanlığı görevlileri de olmak zorunda. Aileler, davanın bu sorumlulara ulaşması için mücadele ediyor. 4 çalışanın sorumluluğu da var ama asıl sorumlulara ulaşmak için mücadele veriyorlar. Davanın asıl önemli kısmı budur” şeklinde konuştu.

‘YENİ BİR KAZA OLMAMASI TESADÜF…’

Evren, şöyle devam etti:

"Şöyle açıklamak gerek; menfezlerin hemen hemen yüzde 90’ı sorunlu ve kazadan sonra sadece kaza yapılanlar onarıldı. Bu aslında TCDD’nin ne kadar ihmalkar biçimde sorumluluk alanını yönettiğini gösteriyor. Bu yağmurlu havalarda yeni bir kaza olmaması sadece tesadüf. Güvenlik önlemleri yeterince ve kaza olmadan alınmıyor. Altyapı hala aynı. Bu yüzden üst yönetime yönelik iddialarımız hala sürüyor.”

‘MÜMİN KARASU ‘ZAYIF HALKA’

Olayın gerçekleştiği tarihte Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Müdürlüğü (Haydarpaşa) Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü'nde Servis Müdürü Vekili olan Mümin Karasu’nun TCDD Genel Müdür Danışmanı olarak göreve atanmasını da yorumlayan Evren, Karasu’nın bir ‘zayıf halka’ olduğunu söylerken, terfi etmiş olmasının çok olağanüstü bir durum doğurmayacağını belirtti.

‘SUS PAYI MI VERİLDİ?’

Evren, sözlerini şöyle tamamladı:

"O da sorumlular arasında. Ama Karasu’nun ‘Bu menfez hatalı, buna müdahale etmeliyiz’ dediğinde müdahale etmeyenler asıl hatalı olanlar. O tadilatı yapmayanlar bu dosyada sanık değil. Mümin Karasu davanın üst yönetime giden en zayıf halkası. Karasu’ya bir sus payı mı verildi? Bir yerleri işaret etmemesi için ödüllendirildi mi, susturuldu mu?"