Çorlu tren katliamı davası sanığı 'üst yönetimi' suçladı: 'Kaza önlenebilirdi'

Çorlu tren katliamı davası sanığı 'üst yönetimi' suçladı: 'Kaza önlenebilirdi'

Çorlu tren katliamının 3 Temmuz'da yapılamayan duruşması bugün yapıldı. Sanıklar ve avukatlarının beyanları, katliamda üst düzey sorumluların rolünü bir defa daha açıkça ortaya koyarken, 3 sanık hakkında istenen tutuklama talebi mahkeme heyetince reddedildi. Duruşma, yarın (11 Eylül) saat 09.00'da Çorlu Kültür Merkezi'nde devam edecek.

Tugay Candan - @TugayCandann

8 Temmuz 2018’de Çorlu’nun Sarılar Mahallesi mevkiinde 25 kişinin hayatını yitirdiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamının ikinci duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla dayanışmak üzere Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygun ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işine son verilen Veli Saçılık da duruşmada bulundu.

Ayrıca duruşmayı takip edenler arasında Tekirdağ, Amasya, Trabzon, Düzce, Balıkesir, İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Bursa, Yalova, İzmir, Van baro başkanları ile Barolar Birliği ve çeşitli baroların yönetim kurulu üyeleri de yer aldı.

İLERİ HATIRLATIYOR

Çorlu Adliyesi'nde görülen ilk duruşma öncesinde aileler ve avukatlar polis tarafından itilip kakılmış, darp edilmişti. Duruşma salonuna aileler alınmazken, duruşma salonunun kapıları kilitlenmiş ve insanların içeride mahsur kalmıştı.

1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti davadan çekildiğini açıklamıştı. Bir üst mahkeme olan 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararı incelemiş ve çekilme talebini reddetmişti.

 

İşte duruşma öncesi ve esnasında dakika dakika yaşananlar...

GÜNCELLEME 20.43

Müşteki avukatları sanıklar Özkan Polat, Turgut Kurt ve Çetin Yıldırım hakkında tutuklama talep etti. Savcılık tutuklama talebinin reddini talep etti. Mahkeme tutuklama talebini reddetti. Dava yarın saat 9'da devam edecek.

GÜNCELLEME 20.23

Sanık avukatı Mehmet Ektaş'ın beyanları alınıyor. Bektaş verdiği beyanlarda, "Bu bilirkişi raporu bilimsellikten uzak ve art niyetlidir. TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı'ndaki bazı kişileri korumaya yönelik hazırlanmış bir komplo belgesidir. İddia ederim ki, TCDD bünyesindeki menfezlerin %96'sı Çorlu'da çöken menfezle aynı durumdadır" diye konuştu.

GÜNCELLEME 19.09

Çorlu davasında sanıkların savunmaları bitti. Sanık avukatlarının beyanlarına geçilecek.

GÜNCELLEME 18.30

Sanık Köprüler Şefi Çetin Yıldırım'ın savunması devam ederken "Çok sayıda köprü ve menfez için rapor hazırladım ancak birçoğu halen yapılmadı" dedi.

GÜNCELLEME 18.10

Sanık Çetin Yıldırım'ın ifadeleri kazadaki ihmalleri gözler önüne serdi. Yıldırım, "Kazanın olduğu menfeze balast tutucu yapılması için 3 muayene döneminde de rapor yazdık. Balast tutucu yapılsaydı, kanımca menfezin altı kolayca boşalmayabilirdi" dedi.

GÜNCELLEME 18.00

Celaleddin çabukun savunma ve çapraz sorgusunun ardından Sanık Çetin Yıldırım savunma yaptı. Çetin Yıldırım iddianamede kendisine atılı suçlarla ilgili savunmasında "Benim görev tanımım arasında bunlar yok" dedi. Çorlu Tren Katliamı sanığı Çetin Yıldırım, "736 kilometreden tek başıma sorumluyum" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 17.51

Celaleddin Çabuk'un çapraz sorgusuna geçildi. Müşteki vekili Çabuk'a ilkyardım bilip bilmediğini sordu. Çabuk bilmiyorum dedi. 

Sanık müdafisi söz aldı. Müdafi, "TCDD'nin en alt kademe çalışanıdır müvekkilim. Hiçbir yetkisi yoktur ve sadece emir alır. Bilirkişi raporlarına dayanan bu iddianame asıl suçluyu saklayan ve suçlu yaratmaya dönük bir iddianamedir" dedi.

GÜNCELLEME 17.31

Sanık Celalettin Çabuk savunma yaptı. Savunmasında, "Özkan Polat'tan emir alıyorum. TCCD'nin en alt kademesinde çalışan memurum. Olayın ardından saat 02.00 gibi olay yerine gittik. İşçilerle birlikte balast malzemesi götürdük. Yolu temizlemeden dolguyu yapamadık. Sabah işlemi yapabildik. Turgut Kurt'tan hiç talimat almadım. Özkan Polat'tan emir alırım. Özkan Polat bana görev vermeden hat üzerinde kontrol yapma yetkim yok" dedi.

GÜNCELLEME 17.00

Sanık Özkan Polat'ın savunma ve çapraz sorgusu sona erdi. Polat'ın ardından söz alan sanık müdafii ise "Müvekkilim tüm kontrolleri yapıp, gereken raporları da hazırlayıp, göndermiştir" dedi. Duruşmaya 10 dakika ara verildi.

GÜNCELLEME 16.34

Çapraz sorguda sorulan sorulara sanık Özkan Polat tarafından verilen lakayıt cevaplara müşteki avukatları tepki gösterdi. Çorlu tren katliamı sanığı Polat, skandal bir itirafta bulunarak "Olaydan sonra olayın gerçekleştiği menfeze usulüne uygun dolgu yapılmadı ve burada trafik devam etti" dedi.

Avukat Taşçı'nın "Neden bu kadar hızlı sürede hat açıldı" sorusu üzerine Polat "Demiryolunun ihtiyacı nedeniyle çünkü Türkiye’de bulunan yabancı vagonlar, ülkede kaldığı sürece TCDD ödeme yapmak zorundadır. Bunun için hattın açılması gerekiyordu" dedi.

GÜNCELLEME 15.47

Sanık Özkan Polat: 

"Akşam 17.15 civarı bilgi aldım olaydan. Kuruluşa ait bir araçla olay yerine gittim. Olay yerinde AFAD ekipleri çalışıyordu. Menfez muayenelerini ilkbahar ve sonbaharda kısım şefiyle yaparız  Söz konusu menfezin açık olduğunu gördüm. Kazalı menfezde hiç tıkanıklık tespit etmedim. 

Mayıs 2018'deki senelik umumi muayene raporunu Çetin Yıldırım ile birlikte yaptık. Çetin Yıldırım evrakları Bölge Müdürlüğü'ne götürür. Turgut Kurt'un bu raporları görüp görmediğinden emin değilim. 

Meteoroloji ve DSİ ile yağış mevsimlerinde hiçbir irtibatımız olmadı. Biz ihbar üzerine çalışırız. Olaydan sonra kısa mesaj almaya başladık. Yağış durumunu yakinen takip ediyoruz. Mesaj meteorolojiden geliyor. Kazadan önceki hat bakım kontrolleri halen aynı usulle devam ediyor. Kazanın olduğu menfezde bir problem yoktu. Olayın olduğu menfeze balast tutucu talep ettik ancak yapılmadı. Balast tutucu duvar yapılsaydı kaza gerçekleşmeyebilirdi"

GÜNCELLEME 15.40

Müşteki avukatlarından birinin "Kazada ihmal var mı?" sorusu üzerine sanık Turgut Kurt "Benim altımdakilerin ihmali yok, üstümdekilerin var" dedi. Sanık Turgut Kurt'un sorgusu sona erdi, sanık Özkan Polat savunma yapıyor.

GÜNCELLEME 14.00

Duruşmaya 1 saatlik ara verildi.

GÜNCELLEME 13.50

Müşteki avukatı Mürsel Çoban'ın "Kazadan sonra olayın olduğu menfezde bir değişiklik yapıldı mı?" sorusu üzerine sanık Turgut Kurt "Yapıldı. Balast duvarları genişletildi, kanatlar eklendi ve gelen suyun hızını kesmek için set yapıldı" dedi.

GÜNCELLEME 13.25

Çorlu tren katliamının ardından inceleme yapmadan yolun apar topar açılmaya çalışıldığı öğrenildi. Av. Onur Şahinkaya'nın "Olaydan sonra ikinci talimatınız neydi?" sorusuna sanık Kurt, "Yolu açmak için onarım malzemeleri talep ettik" şeklinde cevap verdi.

GÜNCELLEME 13.00

Sanık Turgut Kurt, kazadan sonra kontrol ekibi talep ettiği zaman Bakım Daire Başkanı Fahrettin Yıldırım’ın “Nasıl böyle bir şey istersiniz" diye yanıt verdiğini söyledi. Kurt, bu talebinin üzerine TCDD 1. Bölge Müdürlüğü (Haydarpaşa) Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü'nde Servis Müdürü Vekili olarak görev yapan Mümin Karasu'dan, sonra da Fahrettin Yıldırım’dan fırça yediğini söyledi.

Kurt, savunmasına "Yeni yapılan menfezler eskilerden daha dayanıksız ve bunlara danışmanlık yapan Mustafa Karaşahin bilirkişilik yapıyor" diyerek devam etti.

GÜNCELLEME 12.20

Çorlu tren katliamının meydana geldiği dönemde Demiryolu Bakım Müdürü olan sanık Turgut Kurt'un savunmasına geçildi. Kurt savunma yaptığı esnada başında polisin beklemesine Av. Gökmen Yeşil itiraz etti. Mahkeme heyeti, Yeşil'in itirazını reddetti. Turgut Kurt'un ifadesinden satır başları şu şekilde:

"Halkalı-Muratlı arasında görevliyim. Benim görevim 7 bakım onarım şefliğindeki koordinatı sağlamaktır. Olay günü evimdeydim. Olay yeriyle aramızda 130 km vardı. Haydarpaşa lojmanlarında oturuyorum. Yağışla ilgili bana bir ihbar yapılmadı. Ben de bir işlem yapamazdım, olay sırasında Haydarpaşa gar lojmanındaydım. Yol bakım ve onarım şefimiz Çerkezköy'de görev başındaydı. Onlara bir yağış ihbarı yapıldığında benden habersiz müdahale hakları vardır. Ancak onlara da bir yağış ihbarı gelmemiştir. Bana yöneltilen tüm suçlamaları reddediyorum, görevimi yaptım. Bana yöneltilen suçlamalar asılsızdır.

Bölgemizde görev yapması gereken kontrol memuru sayısı ikidir ancak bu kadrolar boştur. Ben bir yazı yazdım 2016'da bu konuyla ilgili. Pek hoş karşılanmaz kurumda bu yazılar. Kanımca yol bekçisi olsaydı kaza engellenebilirdi. Teknolojik kontrol sistemleri uygulanmamıştır. Bunu yapacak olan genel müdürlüktür. Berattimi talep ediyorum."

GÜNCELLEME 12.08

Taleplere yönelik kararların okunmasının ardından sanıkların kimlik tespitine geçildi. Kimlik tespitinin ardından hakim iddianameyi açıkladı.

GÜNCELLEME 11.48

Avukatların, iddianamede ismi yazılmayan müştekilerin kimlik tespitinin yapılmasına yönelik talebi tarafların çokluğu gerekçe gösterilerek reddedildi. 

Vekil sayısının sınırlandırılmasına ilişkin talep, mağdur ve müşteki sayıları, yetki belgelerinde adı geçen avukatların dayanak gösterdiği vekaletnemeler, vekil sayısı göz önüne alınarak kabul edildi.

İlk duruşmadaki olaylarla ilgili suç duyurusu da celse önü olması gerekçesiyle reddedildi.

Duruşmanın SEGBİS ile kayıt altına alınma talebi altyapı yetersizliği gerekçe gösterilerek reddedildi.

Mahkeme heyeti tarafından iddianamenin iadesine yönelik talep hakkında, iddianamelerin mahkemece daha önce kabul edilmiş olması ve 15 günlük iade hakkının geçmesi nedeniyle karar verilmesine gerek olmadığı aktarıldı.

GÜNCELLEME 11.01

Taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya 20 dakika ara verildi

GÜNCELLEME 10.54

Avukat Mürsel Çoban iddianamenin iade edilmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyerek, gerekçeleri özetle şu şekilde sıraladı: Katliamdaki ihmaller, soruşturma sürencindeki aksaklıklar, bilirkişilerin kanuna aykırı atanması, sanıklara yöneltilen suç isnadı, yargılanmayan üst düzey bürokratlar...

GÜNCELLEME  10.20

İddianamenin kabulu okundu. Duruşmanın yürütülmesi ilişkin avukatlar talepte bulundu. Öte yandan, baroların davaya müdahillik talepleri kabul edildi.

Avukat Hayrettin Çil, iddianamede ismi olmayan müştekilerin tespit edilmesini istedi.

Avukat Can Atalay, verilen tensip-i itiraz dilekçelerinin işleme konulmasını isteyerek "Ailelerin acıları etrafında örgütlenmesi suç değildir, her aileye 3 avukat sınırlaması 149/2 ‘e aykırıdır ve bu karardan rücu edilmelidir” dedi. Atalay, Çorlu emniyet müdürü başta olmak üzere ilk duruşmada ailelere saldıran polisler hakkında işlem yapılmadığını belirtti

GÜNCELLEME 09.45

Çorlu tren katliamı davasında yurttaşlar duruşma salonuna alındı, mağdur ve müştekilerin isimleri okunuyor. TCDD personeli olan sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ve Çetin Yıldırım da duruşma salonunda bulunuyor.

GÜNCELLEME 09.25

Avukatların, hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve yaralıların tamamının içeri alınmadan duruşmanın başlayamayacağını söylemesi üzerine, müştekiler duruşma salonuna alınmaya başladı.

GÜNCELLEME 09.14

Hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar duruşma salonuna alınırken kimlik tespiti yapılmak istendi. Avukatlar, müştekilerin bir kısmının adının iddianamede yer almadığını belirterek itiraz etti. Mahkeme başkanının müştekilere yönelik "İçeri almıyoruz, girmeyen kendi bilir" dediği öğrenilirken, bu keyfi ve hukuksuz uygulama karşısında avukatlar heyetle görüşmek, karşılıklı talepleri konuşmak istiyor.

GÜNCELLEME 08.58

Çorlu tren katliamı davası öncesinde yürüyüş düzenleyen aileler, duruşmanın yapılacağı Çorlu Kültür Binası'na sloganlar eşliğinde ulaştı. Burada konuşan Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz "Davanın bir yıl sonra başlaması, insanlarımıza verilen değerin göstergesidir. Bu dava sadece 4 sanıkla ilerleyemez!" dedi. Öz'ün ardından sözü alan İsmail Kartal ise "O koltuklarınız o kadar rahat ki, rant peşinde koşmaktan bizleri mağdur hale getirdiniz. Bunun hesabını vereceksiniz, o adalet bir gün hepinize lazım olacak!" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 08.25

Çorlu Kültür Binası'nda görülecek olan duruşma öncesinde hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralılar, avukatlar, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri Çorlu Santral Park'ta toplanarak adliyeye yürüyüş düzenledi.