'Çorlu tren faciası araştırılsın' önergesi bir kez daha AKP'li ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi!

'Çorlu tren faciası araştırılsın' önergesi bir kez daha AKP'li ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun'un Çorlu tren faciasının araştırılması için Meclis'e verdiği önergenin görüşülmesi, AKP'li ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği 341 kişinin de yaralandığı Çorlu tren faciasına ilişkin Meclis'e araştırma önergesi verdi. Aygun'un ihmallerin, sorumluluğu olanların ve mağdur ailelere yapılan kötü muamelelerin araştırılması için verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi, AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.

'GENÇSİNİZ ÇOCUĞUNUZ OLUR!'

Aygun, önergesinin nedenlerini anlattığı konuşmasında, tren kazasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını göstererek şöyle konuştu:

“Yaşamını yitiren 25 canımız için adalet arıyoruz. Onlar trenden bize bakıyor! Ama mağdur ailelere devlet daha büyük acılar hissettiriyor. Tren kazasında evlatlarını yitirmiş, evlatlarının bedenleri tren altında kalmış ailelere hiç utanmadan arsızca diyorlar ki:  ‘Yaşınız genç, çocuk yapabilirsiniz’ Evet, bunu söyleyen yetkilileri buradan kınıyorum. Ben böyle bir sözü kabul etmiyorum.”

'TRENE BİNMEK SUÇ MUYDU?'

Aygun, “O gün o trene binmek suç muydu? Sizin de evlatlarınız da anneniz, babanız da olabilirdi. En güvenilir ulaşım aracı diye trene bindiler. O Arda Sel merakından o trene binmişti ama merakından bindiği o tren onun tabutu oldu” dedi.

MECLİS BAŞKANI'NA ÇAĞRI

Aygun, Tekirdağ Milletvekili olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek, “Bu kazayı ve sorumluları araştıralım, acıları hafifletelim. Kazadan bu yana 1 yıl geçti, konunun araştırılmasını bırakın görüşülmesini bile istemiyorsunuz” dedi. Aygun, “Bu kaza değil faciadır” derken, tepeden aşağıya herkesin sorumlu olduğunu kaydetti.

'KAZANIN SORUMLULARI PİŞKİN PİŞKİN MECLİS’TE OTURUYOR!'

Kazada sorumluluğu ve ihmali olanların Bilirkişi Raporu ile aklandığına dikkat çeken Aygun, “Aileler sorumluların yargılanmasını istediği için hep itilmiş, kakılmışlar ama Devlet Demiryollarının üst yönetimi, bürokratlar ve siyasiler bu kazanın sorumlusu olduğu hâlde,  pişkin pişkin Meclis sıralarında oturmuşlar” eleştirisini yaptı.

POLİSE 'SÜPÜRÜN' TEPKİSİ

Yerel mahkemelerde hak ettikleri adaleti bulamayan ailelerin 12 Haziran 2019’da Anayasa Mahkemesi'ne gittiğine, ancak burada polisin plastik mermili, biber gazlı müdahalesi ile karşılaştığına işaret eden Aygun, şu eleştirileri yaptı:

“Arda Sel’in dedesi gelmiş, adalet arıyor kızıyla beraber ama emniyet güçleri diyor ki ‘Vekilleri ayırın, diğerlerini süpürün’. Bunlar mal mı, çöp mü? Bunları süpürün diyorsunuz. Polis diyor ki ‘Bu bizim jargonumuz.’ Ben böyle bir jargonu kabul etmiyorum. Ben vatandaşımla eşit kategorideyim. Bu kelimeyi emniyet güçlerinin sözlüğünden çıkarmasını talep ediyorum. Evet, o gün dede zehirlendi, hastaneye kaldırıldı, tansiyonu 20’ye çıkmıştı. Allah korusun, o gün o dedemizi de kaybetseydik, acaba bunun hesabını kimler verecekti?”

'MARJİNAL OLAN KİM?'

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, Mahkeme Heyeti’nin kazada yakınlarını kaybeden aileleri içeri almak istemediğini söyledi.

Bu sırada polislerin mağdur ailelere sert bir müdahalede bulunduğunu anlatan Aygun,  Tekirdağ Mülki İdare Amiri’nin ‘Marjinal gruplar faaliyette bulunduğu için orada güvenlik tedbirleri artırılmıştı” açıklamasına tepki gösterdi.

Aygun,  şöyle devam etti:

“Oğlunu kaybeden kişi marjinal güç mü? Yine, boynunda boyunluğuyla gelen yaralı kardeşimiz mi marjinal militan? Yine, annesini, babasını kaybeden İsmail Kartal kardeşimiz mi marjinal militan? Evet marjinal militanın elinde su şişesi var, buna müdahale ediliyor. Arkadaşlar darp raporu aldılar, emniyet güçleri hakkında, emir verenler hakkında suç duyurusunda bulundular.”

BİLİRKİŞİDEKİ ŞAİBE

 Aygun, Çorlu kazası için oluşturulan Bilirkişi Heyeti’ndeki isimlerin TCDD ile danışmanlık ve ihale işleri olan kişilerden oluştuğuna işaret etti.

Aygun; şu tepkiyi gösterdi:

“Pamukova’yı paklayan bilirkişi heyeti Çorlu’ya gönderildi. Bunlar kimler? Devlet Demiryollarıyla ortaklığı olanlar. Sinyalizasyon işleri yapan Savronik firmasının yönetim kurulu başkanı. Diğeri kim? İkmal bakım işlerini yapan firmada danışmanlık yapan kişi. Esasında bu kazada tepeden aşağıya herkes suçlu! Suçu, doğa olaylarına yıkamazsınız!”

AKP’Lİ RECEP ÖZEL’DEN İTİRAF GİBİ KONUŞMA

Bu eleştiriler üzerine AKP Grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Recep Özel, “Şehitlerimiz var, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu acı üzerinden siyaset yapmak, acıları kapatmak için soruşturmaların sabote edildiğini söylemek doğru değil” dedi.

''GENÇSİNİZ ÇOCUK YAPARSINIZ' CÜMLESİNİ REDDEDİYORUZ!'

 AKP Milletvekili Recep Özel, kazadan sonra bir yetkilinin  “Daha gençsiniz, tekrar çocuk yapabilirsiniz” demişse bunu reddettiklerini, tasvip etmediklerini, kınadıklarını belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nde acılı ailelerin basın açıklamasının engellenmesinin doğru olmadığını savunan Özel, “Keşke polisimiz bunlara o imkânı sağlayabilseydi, hoşgörülü davranabilseydi. Oradaki görüntülerden hiçbirimiz memnun değiliz. Onların gaz bombalarına maruz bırakılmasını, onlara plastik mermi sıkılmasını biz de reddediyoruz” diye konuştu.

İŞTE İHMALLER

AKP’li Recep Özel’in açıklaması üzerine yeniden söz alan CHP Vekili İlhami Özcan Aygun, acıları siyaset malzemesi yapanın AKP olduğunu söyledi.

Aygun, Bilirkişi Raporu’ndaki şu cümleleri aynen aktardı:

“Devlet Demiryolları ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında koordinasyon olmadığı, meteorolojik değerlendirme yapacak uzman personel ve idari birimin kurulmadığı, Devlet Demiryollarındaki dönüşümün tamamlanamadığı, kaliteli teknik personel sayısının yetersiz olduğu, yeni gelişen hat izleme ve demir yolu yapım teknolojilerinin mevcut eski hatlarda etkin şekilde kullanılmadığı, menfez kontrol ve bakımlarında herhangi bir meteorolojik ve jeolojik verinin değerlendirilemediği, taşkın sularının izlediği yolların değerlendirilemediği, yapılan rutin kontrol ve muayenelerin gözle yapıldığı, yağış istatistiklerinin tutulmadığı, menfez temizliği ve ıslah yapılmadığı gözlenmiştir.”

Acıları hafifletme çağrısı yapan Aygun “O ailelere sıkılan gaz bombalarına, atılan coplara hep beraber göğsümüzü siper edelim ve acılarını hafifletelim. Acıları siyaset malzemesi yapan biz değil, sizsiniz. Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Gelin bu önergeye destek olun” çağrısı yaptı.

Aygun’un çağrısı karşılık bulmadı. Önergenin görüşülmesi AKP’li ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.