'Çoğu kadın, fazla direnemezler' diyen patronlara Flormar işçilerinden yanıt: Kadınlar asla pes etmez bunu unutmasınlar

'Çoğu kadın, fazla direnemezler' diyen patronlara Flormar işçilerinden yanıt: Kadınlar asla pes etmez bunu unutmasınlar

292 gündür direnen Flormar işçileriyle yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü konuştuk. Kadınlar, emek sömürüsünün yanı sıra kadın oldukları için maruz kaldıkları eşitsizlikleri anlattı.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

Flormar'da sendikalı oldukları için işten atılan kadın işçilerin fabrika önünde başlattıkları direniş 292 günü geride bıraktı.

292 gün boyunca, Valilik kararıyla çadırları kaldırılan, direnişi bitirmeleri için çeşitli zorlamalarla karşı karşıya kalan kadınlarla yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü konuştuk.

Kadınlar, çalıştıkları dönemde de çeşitli cinsiyet eşitsizliklerine maruz kaldıklarını anlatırken, kadın oldukları için direnişlerinin de kısa süreceğini öngören patronlarının yanılgılarını dile getirdiler.

Patronların, direnenlerin çoğunluğunun kadın olmasından kaynaklı, direnişin kısa süreceğini iddia ettiğini ifade eden işçilerin cevabı ise "Kadınız, direniyoruz, gitmiyoruz" oldu.

ERKEKLER 'EV GEÇİNDİRİYOR', KADINLAR 'EK GELİR' İÇİN ÇALIŞIYOR ANLAYIŞI

İçerideki çalışma şartlarına da değinen kadınlar, emek sömürüsünün yanı sıra kadın- erkek eşitsizliğinin de derinden yaşandığını ifade etti. Çalışan erkeklerin 'aile geçindirdiği', kadınların ise 'ek gelir' için çalıştığını öne süren patronların, erkek çalışanlara daha fazla söz hakkı tanıdığını ifade etti. Kadın işçilerin en ufak bir rahatsızlığı dile getirdiğinde rahatça istemedikleri bir bölüme sürüldüğünü, mola saatlerinde bile erkeklerle kadınlar arasında eşitsizlik olduğunu söyledi. 

DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN TAZMİNAT TEKLİFİ

7 yıldır Flormar'da çalıştığını söyleyen bir kadın işçi, direnişi bitirmeleri için 'tazminat ve 3 aylık maaş' teklif edildiğini söyledi. Patronların dışarıdaki direniş kadar içerideki olası direnişi de kırmak için bunu öne sürdüğünü ifade eden işçi, patronların, "Tazminatlarını alınca direnişi bitirdiler" propagandasına prim vermeyeceklerini ifade etti.

'DAYANAMAYIP GİDERLER DEDİLER, HALA BURADAYIZ, KALMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ'

8 yıldır Flormar'da çalıştığını söyleyen Pınar Koca, "21 Mart'ta sendikaya üye oldum, 23 Mart'ta işten atıldım" diyerek hikayesini anlattı. Mayıs ayında, kendilerine destek veren 98 işçinin daha işten atıldığını söyleyen Koca, işçilerin, iş sözleşmesindeki  "İşverenin işçiyi tazminatsız ve ihbar süresi tanımadan haklı nedenle iş akdini derhal feshetmesi" maddesini kapsayan 25/2 maddesinden çıkarıldığını, bu sebeple tazminat, ihbar, kıdem gibi haklarını da alamadıklarını ifade etti.

Yöneticilerin, "Biz işçileri 25/2'den çıkardık, hem de zaten kadınlar çok fazla direnemezler" dediğini aktaran Koca, "Yazı geçirdik, kışı atlattık; yani onların beklediği gibi olmadı, dayanamayıp giderler dediler ama biz hala buradayız ve burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.

'DİRENİŞİMİZ İŞÇİ SINIFINA ÖRNEK OLACAK'

Koca da diğer işçiler gibi "Tazminatlarını verelim, 2-3 maaş da fazladan verelim kapının önünden gitsinler" diyen patronların, direnişi ve sendikal gücü kırmak istediğini dile getirirken, "Bizim amacımız içeriye sendikayla girmek, bizim direnişimiz de işçi sınıfa örnek olacak" şeklinde konuştu.

'KADIN HİÇBİR ZAMAN PES ETMEZ, PATRONLAR BUNU UNUTMASIN'

Koca'nın, kadın oldukları için direnişlerinin kısa süreceğini iddia eden patronlara yanıtı ise "Kadının elinden her iş gelir, kadın hiçbir zaman pes etmez, patronlar bunu unutmasın" oldu.

"Kadınlar olarak sonuna kadar savaşın, derdinizi birbirinizle paylaşın, kadının dostu yine kadındır" diyen Koca, 8 Mart Dünya Emekçiler Kadınlar Günü vesilesiyle bunun tekrar hatırlanması gerektiğini söyledi.

'DİRENİŞ BAYRAĞINI DEVRALDIK'

6 yıl Flormar'da çalışan, 15 Mayıs'tan beri de direnişte olan bir başka kadın işçi ise, kadınların evde, işte, sokakta her alanda mücadele etmesi gerektiğini söylerken, 8 Mart mesajında "Bizden önce de direnişler oldu şimdi direniş bayrağını biz devraldık, bizden sonra da  devam edecek" dedi.

POLİS VE VALİLİK ELİYLE DİRENİŞİ KIRMA ÇABASI

Öte yandan, Flormar yönetiminin de direnişi kırmak için çeşitli hamleler yaptığına dikkat çeken işçiler, kapıdaki polis sayısının artırıldığını, polislerin fabrikada yemek yediğini, ihtiyaçlarının patronlar tarafından karşılandığını ifade ettiler. Yönetimin, Valilik ve polisi arayarak, direnişi bitirmeleri yönünde talimat verdiklerini söyleyen işçiler, bu tür uygulamalarla pes etmeyeceklerini eklediler.
 

DAHA FAZLA