'Çocukların yüzde 90'ı kirli hava soluyor'

'Çocukların yüzde 90'ı kirli hava soluyor'

Konuyla ilgili konuşan yetkili "Kirli hava milyonlarca çocuğu zehirleyip, hayatlarını mahvediyor. Bunun bahanesi olamaz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çocukların çoğunun kirli hava soluduğunu açıkladı.

Guardian’da yer alan habere göre örgütün yaptığı çalışma dünyadaki genç nüfusun yüzde 90’ının toksik hava soluduğunu ortaya koydu.

Bu da 1.8 milyar çocuğun kirli hava soluduğu anlamına geliyor. Bunun sonucunda gelecek nesillerde kirli havaya bağlı ölüm oranları yükselebilir.

Kirli havanın en çok etkilediği kesimler çocuklar ve hamile kadınlar. Bu kişilerde organ ve sinir sistemi gelişiminde diğer yetişkinlere nazaran uzun erimli zararlar ortaya çıkması daha muhtemel.

SADECE AÇIK HAVADA BULUNMUYOR

Ancak kirli hava sadece açık alanda bulunmuyor. Araştırma, ısınmak için katı yakıt ya da parafin kullanımının çocukların sağlığına doğrudan etki ettiğini ortaya koydu.

‘BUNUN BAHANESİ OLAMAZ’

Konuyla ilgili açıklama yapan WHO Direktörü Tedros Adhanom, “Kirli hava milyonlarca çocuğu zehirleyip, hayatlarını mahvediyor. Bunun bahanesi olamaz. Her çocuk temiz hava soluyabilmeli ki büyüyüp potansiyellerini kullanabilsinler” diye konuştu.

Hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimine problem çıkardığını dile getiren WHO kamu sağlığı ve doğa direktörü Maria Neira ise, bu sorunun iklim değişikliğiyle birlikte başa çıkılması gerektiğini söyledi.

DAHA FAZLA